Denník N

Zamrznúť pri útoku môžu aj tí, ktorí ovládajú boj. Sebaobrana nie je o hmatoch, ale o prekonaní strachu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Chlapík v kukle s nožom, ktorý číha v tmavom parku alebo pri stene postriekanej grafitmi, a pri ňom vydesená žena. Tak často vyzerajú stereotypné predstavy o znásilnení alebo sexualizovanom násilí. „Určite sa to môže stať, ale je to raritná situácia,“ hovoria inštruktori a zakladatelia kurzov Moderní sebeobrana Jasmína a Pavel Houdekovci.

Oveľa bežnejšia je podľa nich celkom iná situácia. Predstavte si, že ste mladé dievča, ktoré je samo na internátnej izbe, a zrazu príde spolužiak, s ktorým ste sa už veľakrát spolu učili. No tentoraz vás začne presviedčať na sex. Vy nechcete, ale on vás zvalí na posteľ.

„Beží vám v hlave, že takto predsa nevyzerá znásilnenie, pretože je to môj kamarát a už sme sa veľakrát spolu sami učili. Budete zmätená, pretože znásilnenie sa podľa vás deje tým, ktorí chodia v noci do parku, obete znásilnenia sa na rozdiel od vás bránia a váš spolužiak ani nepoužil tvrdé fyzické násilie, po ktorom by tiekla krv,“ opisujú časté mylné predstavy lektori sebaobrany.

Ich kniha Moderná sebaobrana práve vychádza v slovenskom preklade a povedomie o sebaobrane šíria aj na Instagrame.

V rozhovore s nimi sa dočítate:

  • prečo je dôležitejšie naučiť sa prekonať strach než natrénovať si chmaty,
  • ako vzniká zamrznutie a či sa dá vedome ovplyvniť,
  • prečo sa treba pripraviť na sebaobranu aj pred vlastným partnerom,
  • aké fázy predchádzajú samotnému útoku a či sa mu dá predísť,
  • ako výchova „slušných dievčat“ prispieva k tomu, že sa ženy nevedia brániť.

Jednou z najčastejších nesprávnych otázok pri obetiach sexualizovaného násilia je: „Prečo sa nebránili?“ Mnohí možno netušia, že zamrznutie je popri úteku a útoku prirodzenou obrannou reakciou nášho tela. Čo sa deje v tele a mysli človeka, ktorý zamrzne?

Jasmína Houdek (JH): Paralýza je forma obrany, akurát je pre tento svet nefunkčná. Zamrzne 70 percent obetí sexualizovaného násilia a obťažovania a chcem, aby si ľudia prestali klásť za vinu, že zamrzli. Zamrznúť je normálne, stane sa to každému, ale nie je normálne to v kontexte sexualizovaného násilia zneužívať.

Pavel Houdek (PH): Ľudia, ktorí paralýzu zažili, hovoria, že zostali stáť ako soľný stĺp. Aj keby chceli, neboli schopní ovládať svoje končatiny. Opisovali, že ich mali zrazu ako z olova, ťažko sa hýbali a neboli schopní rozprávať. Nebezpečné je, že tento stav je príjemný. Deje sa vám niečo hrozné, niekto vás znásilňuje, bije alebo sa vás dotýka, no vy to nevnímate. Ak by ste to vnímali ako nepríjemné, v tom momente by ste sa bránili. Preto nás príroda naviedla tak, aby bolo zamrznutie príjemné.

Človek si zamrznutie nevyberá, ale zasiahne ho, pretože je to autonómny proces. V tej chvíli neviete, že ste zamrzli, a často si to uvedomíte až s veľkým odstupom času. Neustále to vysvetľujeme ľuďom, ktorí nechápu, prečo v danej situácii niečo neurobili. Trápia sa a myslia si, že sú zbabelí, hoci to tak nie je.

Ako sa vysvetľuje zamrznutie z pohľadu evolúcie?

PH: Je to mechanizmus prežitia. V dobe, keď vznikal, sme boli praľudia v savane, kde sme mohli stretnúť veľké predátorské mačkovité šelmy. Keď sme zamrzli, šabľozubý tiger nás nechal na pokoji, pretože žiaden predátor neútočí na mŕtvu korisť. Ak už bol nažraný, nechal praľudí tak, a oni sa mohli odplaziť a prežiť.

Pri ľudskom predátorovi je reakcia rovnaká, ale nefunkčná. Predátori to vedia a robia to schválne. Vedia, že budete pravdepodobne takto reagovať a oni si s vami budú môcť robiť, čo chcú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Domáce násilie

Kde môžete hľadať pomoc?

  • Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
  • Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc obetiam násilia: 0903 519 550, [email protected]
  • Poradenské centrum Alej (Bratislavský kraj): 0911 417 778, [email protected]
  • Poradenské centrum Nádej (Bratislava): 0905 463 425, [email protected]
  • Centrum Slniečko (Nitra): 0917 545 808, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Dúha: 0915 166 663 a 0918 824 247, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Brána do života: 0915 439 245, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Žilina: 0918 185 576, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Čadca: 0907 840 552, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Luna v Trenčíne, krízová linka non-stop: 0918 312 908,

Duševné zdravie

Rozhovory

Sexuálne zneužívanie

Silné ženy

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie