Denník N

„Je urazený, tu máš. Musím ich tu pretrpieť.“ Prečo sa Weiss pred historickým zápasom pustil do vlastných hráčov

Tréner Slovana Bratislava Vladimír Weiss starší. Foto - TASR
Tréner Slovana Bratislava Vladimír Weiss starší. Foto – TASR

Slovan Bratislava čaká vo štvrtok od 18.45 h jeden z najdôležitejších zápasov v klubovej histórii: odveta osemfinále Európskej konferenčnej ligy s Bazilejom. Vo Švajčiarsku sa skončil zápas remízou 2:2, preto má Slovan dobrú pozíciu.

Postup do štvrťfinále by bol nad rámec predsezónnych očakávaní, pôvodne sa chcel Slovan dostať aspoň do skupinovej fázy jedného z európskych pohárov.

V pohárovej Európe sa Slovanu darí, ale atmosféra vnútri klubu má ďaleko od ideálu.

Po remíze v Bazileji totiž Slovan doma prehral v lige so Žilinou a na lídra Fortuna Ligy z Dunajskej Stredy aktuálne stráca až štyri body. Ešte viac ako nedeľná prehra však zaujali pozápasové vyjadrenia trénera Vladimíra Weissa staršieho, ktorý sa znova – priamo aj nepriamo – sťažoval na prístup niektorých hráčov alebo celkové fungovanie klubu.

Jeho vyjadrenia naznačujú problém v šatni, ale aj z hľadiska dlhodobej stratégie klubu.

Na včerajšiu tlačovku pred zápasom s Bazilejom neprišiel, bol na nej jeho asistent Boris Kitka. Weiss sa nezúčastnil, lebo v posledných dvoch dňoch ho trápila choroba.

Weiss spravil v zostave proti Žiline radikálne zmeny, aby si najlepší hráči oddýchli. V porovnaní so zostavou proti Bazileju v nej zostal len Jurij Medveděv, Filip Lichý a Malik Abubakari.

Aj keď má Slovan na slovenské pomery široký káder, hráči z lavičky väčšinou nepresvedčili a Žilina sa dokázala presadzovať. Neistotu bolo cítiť napríklad aj v strede obrany, kde nastúpil Richard Križan aj januárová posila Maudo Jarjué z Gambie. Guram Kašia nemohol hrať pre kartový trest, pre chorobu chýbal aj Vladimír Weiss mladší.

„Dal som šancu hráčom, ktorí si myslia, že sú plnohodnotní hráči. Bohužiaľ, pravda je niekde inde. Chcenie a výsledky z pohárov sme nepreniesli do ligy. Niektorí hráči, ktorí dnes nastúpili, nemajú na to, aby boli v Slovane. Je to aj moja chyba, že im vôbec dôverujem. Ale nemôže hrať po 48 hodinách tá istá zostava. Tí, ktorí tam dnes boli, ma veľmi sklamali. Nie sme takí kvalitní, ako si niekto myslí,“ vyhlásil Weiss.

Weiss neskôr konkrétne vymenoval troch hráčov, s ktorými má aktuálne problém: Križana, zároveň aj anglického krídelníka Andreho Greena a arménskeho ofenzívneho univerzála Tigrana Barseghjana.

„Keď hráš za Slovan, mal by si vedieť pracovať s tlakom a premieňať šance. Green je urazený, že nehráva, tu máš. Barseghjan a Križan takisto. Všetci sú urazení. Hrali proti 17-ročnému Sauerovi, 18-ročnému Gidimu a ďalším juniorom. To sú deti,“ povedal Weiss.

Je to moja chyba

Barseghjan bol na jeseň pre Slovan dôležitým hráčom a Weiss sa naňho spoliehal, potom však prišli zranenia. Do základu proti Bazileju sa nedostal aj z taktických dôvodov, lebo Weiss sa spoliehal vpredu na Abubakariho s Čavrićom a chcel do zostavy zmestiť aj dvoch kreatívnych hráčov: Giorgiho Čakvetadzeho a svojho syna Vladimíra Weissa mladšieho. Z podobných dôvodov nenastupuje pravidelnejšie ani Green.

Prípad Križana je zaujímavejší ešte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

ŠK Slovan Bratislava

Slovan pod Kmotríkovcami

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie