Denník N

Hamran ukázal, ako policajná inšpekcia prepísala list Ježiškovi

Policajný prezident Štefan Hamran, riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko, prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš a viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Foto - TASR
Policajný prezident Štefan Hamran, riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko, prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš a viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Foto – TASR

Policajný prezident na tlačovej konferencii vyslal odkaz Robertovi Ficovi, že vyšetrovatelia budú vo svojej práci pokračovať.

Policajný prezident Štefan Hamran ukázal príklady manipulácií, na základe ktorých v septembri 2021 obvinili vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) okolo Jána Čurillu. Ich stíhanie ďalej trvá, hoci sa viaceré súdy podľa Hamrana vyjadrili, že nič protiprávne neurobili.

Na špeciálnej tlačovej konferencii kritizoval generálneho prokurátora Maroša Žilinku a jeho podriadených za to, ako prehliadajú, že obvinenie policajtov prebieha na základe prekrútených výrokov, a za to, že takéto obvinenie umožnili.

„Vie mi niekto vrátane generálneho prokurátora vysvetliť, ako sa môže niečo takéto stať v krajine, ktorá sa tvári ako právny štát?“ pýtal sa policajný prezident a upozorňoval na to, že Žilinka sa ho snažil umlčať, aby nemohol na tieto pochybenia poukazovať, namiesto toho, aby manipulácie preveril.

„Pán Žilinka, prepáčte, policajný prezident Štefan Hamran nie je z takéhoto cesta, aby v takejto situácii čušal,“ odkázal mu verejne.

Čurilla a jeho kolegovia pracujú na kauzách z éry Smeru, v ktorých vyšetrujú veľkú časť vtedajšieho policajného vedenia, ale aj expremiéra a predsedu Smeru Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

„Vyjadruje sa bez znalostí“

Žilinkova hovorkyňa Zuzana Drobová zaslala o niekoľko hodín stanovisko Krajskej prokuratúry v Bratislave, ktorá výroky policajného prezidenta označila za „nenáležité“. Hamran sa podľa nej vyjadruje k veciam, o ktorých nemá detailné informácie.

„Policajný prezident nemá žiadne procesné postavenie v danom trestnom konaní. Je preto vhodné, aby svojimi ‚výzvami‘ bez poznania spisu nezasahoval v neskončenej veci do trestného konania a neprenášal tak svojimi nenáležitými vyjadreniami dokazovanie v prípravnom konaní do mediálneho prostredia,“ píše v stanovisku.

Bratislavská prokuratúra už pred pár dňami uviedla, že pre obvinenie vyšetrovateľov NAKA neboli kľúčové výroky, o ktorých hovorí Hamran.

Policajný prezident Štefan Hamran hovoril veľa o Robertovi Ficovi aj Marošovi Žilinkovi. Koláž – N

Odkaz Ficovi

Tlačovú konferenciu, na ktorej vystúpil aj prvý viceprezident Branko Kišš a riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko, zvolal Hamran aj ako reakciu na predsedu Smeru Fica.

Predseda Smeru na tlačových besedách a v diskusných televíznych reláciách púšťa niektoré nahrávky z vyšetrovania a snaží sa policajtov zastrašovať – okrem iného hrozbami, že ich po voľbách pripraví o výsluhové dôchodky.

Hamran vyhlásil, že „v boji za právny štát“ sú na polícii rozhodnutí pokračovať. „Tento signál chcem vyslať všetkým, ktorí sa nám snažia tento boj zmariť. A verím, že hovorím za všetkých slušných policajtov.“

Stratený „list Ježiškovi“

Hamran novinárom pustil nahrávku výroku, ktorý bol používaný ako jeden z hlavných dôkazov proti policajtom z NAKA a ktorým sa Fico opakovane snažil preukázať, že ľudia z NAKA vyrábajú dôkazy a postupujú svojvoľne. Vyšetrovateľ Pavel Ďurka na nej v skutočnosti hovorí toto: „Povedal mi riaditeľ, že uznesenie o začatí, to neni list Ježiškovi, že tam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Robert Fico

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie