Denník N

Vývoj bojov (384. deň) Prvýkrát počas tejto vojny sa Rusi odvážili zasiahnuť priamo proti Američanom

Americký dron MQ-9 Reaper. Foto - Wikipedia, Lt. Col. Leslie Pratt
Americký dron MQ-9 Reaper. Foto – Wikipedia, Lt. Col. Leslie Pratt

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ruská a americká verzia zničenia amerického dronu.
  • Čo M-9 Reaper dokáže a prečo Rusov irituje.
  • V Bachmute Rusi opäť o kúsok postúpili.
  • Ukrajinský dôstojník opisuje katastrofálny nedostatok munície v Bachmute.
  • Ruským úradníkom berú pasy, aby nezbehli.
  • Mapa dňa – Bachmut
  • Videá dňa – zostrelený ruský bombardér nad Bachmutom; blízky prelet ruskej stíhačky pri americkom drone Reaper; ukrajinské BTR-4E po zásahu ruskou protitankovou strelou; intenzívny boj o zákop.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 14. marca. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

V utorok sa do Čierneho mora v medzinárodnom vzdušnom priestore zrútil americký dron MQ-9. Už od čias studenej vojny sú podobné incidenty pomerne bežné. Mnohé sa skončili pádom lietadla jednej alebo druhej strany. Vyskytujú sa aj zrážky vojnových lodí.

Tento konkrétny stret však robia výnimočným okolnosti. Americký dron spadol v čase horúcej vojny na Ukrajine, v ktorej je celý slobodný svet na strane napadnutej krajiny. Situácia medzi Ruskom a Západom je preto do krajnosti napätá aj bez podobných udalostí. Úvod dnešného Vývoja bojov preto bude venovaný tejto udalosti, ako aj vysvetleniu, ako je možné, že sa dá považovať za súčasť vojny na Ukrajine.

Aká je americká verzia. ‚Približne o 7.03 h stredoeurópskeho času ruské lietadlo Su-27 zasiahlo vrtuľu MQ-9, v dôsledku čoho muselo americké letectvo s MQ-9 núdzovo pristáť v medzinárodných vodách,“ píše sa v tlačovej správe veliteľstva americkej armády v Európe. Podľa Američanov nárazu do vrtule predchádzalo niekoľko pokusov dvoch Su-27 prinútiť Reaper zmeniť smer vypustením paliva tak, aby ho ním zasiahli. Piloti sa podľa Američanov správali neprofesionálne a nebezpečne, čo je v takýchto prípadoch tradičná formulácia.

Aká je ruská verzia. Podľa ruského ministerstva obrany americký dron spadol v dôsledku prudkých manévrov a ruské stíhačky sa s ním nezrazili.

„Americké bezpilotné lietadlo sa zámerne a provokatívne pohybovalo smerom k ruskému územiu s vypnutými odpovedačmi,“ povedal veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov po tom, ako si ho americká strana predvolala. Dodal tiež, že podľa Rusov ide o americkú provokáciu.

Ktoré vysvetlenie je pravdepodobnejšie. Jednoznačne americké. Šanca, že omnoho pomalší a neobratný dron začne prudko manévrovať, aby sa vyhol cudzím stíhačkám, je sci-fi. Ako také stretnutia vyzerajú, ukazuje nasledujúce video, na ktorom je práve dron MQ-9 a ruský suchoj:

Zo záberov je očividná obrovská výkonová prevaha ruskej stíhačky, ktorá po tesnom oblete okolo amerického stroja prudko zabočí do dráhy jeho letu. Ak by aj dron naozaj narazil do stíhačky, mohlo by sa to stať iba vtedy, ak by sa dostala do jeho nebezpečnej blízkosti.

Video sa na Telegrame objavilo po včerajšom incidente, ale nevie sa, či s ním priamo súvisí alebo je na ňom staršia udalosť.

Dôležité je, že Rusi nespochybnili americké tvrdenie o tom, že k udalosti došlo v medzinárodnom vzdušnom priestore. Z hľadiska medzinárodného práva je to kľúčové a výsledný dojem je, že s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou Rusi nebezpečnými manévrami zničili americký vojenský dron tam, kde nemali žiadne právo urobiť to.

Prečo to však riskovali? Toto je najzaujímavejšia časť príbehu. Ruskí radikáli pád Reapera privítali zvolaním „konečne“. Veľvyslanec Antonov vysvetlil prečo. Rusom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie