Denník N

Súdna rada odmietla Haščáka, ktorý chcel trestať sudkyňu za jeho väzbu

Vplyvný podnikateľ, zakladateľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vplyvný podnikateľ, zakladateľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská vysvetľovala súdnej rade, že vedome nepochybila, keď pred vyše dvomi rokmi zobrala do väzby zakladateľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Súdna rada ju podržala.

Dvakrát v živote sa jej stalo, že zobrala do vyšetrovacej väzby obvineného a jej rozhodnutie vyšší súd zmenil. Jeden z nich bol mocný podnikateľ, bývalý spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák, ktorý ťažko niesol pobyt za mrežami. Po tom, ako sa mu vlani ospravedlnil štát, sa pokúsil cez súdnu radu pripraviť o talár sudkyňu, ktorá ho do väzby poslala.

„Konala som s najlepším vedomím a svedomím,“ vravela v stredu sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská pred členmi súdnej rady, ktorí sa Haščákovými podnetmi zaoberali.

Debata bola chvíľami emotívna. Finančník napokon neuspel, iba tri členky zo 16 prítomných členov hlasovali za to, že súhlasia s odôvodnením jeho podnetu. A to sudkyne Krajského súdu v Bratislave Dana Jelinková Dudzíková, Ayše Pružinec Eren a advokátka a bývalá prokurátorka Eva Mišíková. Mišíkovej advokátska kancelária zastupuje napríklad aj Dôveru, zdravotnú poisťovňu Penty.

Proti Haščákovmu podnetu boli siedmi členovia súdnej rady, šiesti sa zdržali.

Záleská bude v lete sudkyňou už 15 rokov a tvrdila, že za ten čas už rozhodovala o „desiatkach, možno stovkách“ návrhoch na väzbu a okrem Haščáka zmenili jej rozhodnutie v jednom prípade, keď pôsobila na Okresnom súde v Nitre.

„Stalo sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jaroslav Haščák

Robert Fico

Špecializovaný trestný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie