Denník N

Brhela považoval za osobnosť a vizionára. Systém provízií podľa svedka funguje odjakživa, bral ich aj on

Martin Fleischer na súde. Foto N
Martin Fleischer na súde. Foto N

Bývalý šéf sekcie ekonomiky Martin Fleischer si uvedomuje, že brať provízie za zákazky nebolo správne. No hovorí, že firmy platili dobrovoľne a takýto systém „funguje odjakživa“. Peniaze si vraj nenechával pre seba, ale 40-tisíc eur odovzdal Jozefovi Brhelovi. Jeho advokát to považuje za absurdné.

Už v úvode výpovede bývalého šéfa sekcie ekonomiky na finančnej správe Martina Fleischera to vyzeralo tak, že podnikateľa Jozefa Brhela obdivoval. „Považoval som ho za významnú podnikateľskú osobnosť, vizionára v oblasti energetiky na Slovensku,“ rozprával o Brhelovi, ktorý je dnes obžalovaný v kauze Mýtnik.

Fleischer dokonca verejne ľutoval, že sa vidia až po siedmich rokoch, a to práve „pri takejto príležitosti“. Stretli sa na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Bývalý sekčný šéf sedel na mieste pre svedkov, Brhel mal miesto za jeho chrbtom, medzi ostatnými obžalovanými a advokátmi v kauze Mýtnik.

A hoci doposiaľ na súde zaznievali svedectvá, ktoré sa týkali predražených tendrov na informačný systém a firmy Allexis, Fleischer sa zameral na úplne opačné verejné obstarávania. Na zákazky s nízkou hodnotou do 30-tisíc eur.

Čo mal s nimi Brhel spoločné? Svedok Fleischer tvrdí, že provízie z týchto zákaziek za rok 2013 končili práve u podnikateľa. Hovoril o sume 40-tisíc eur.

Brhel tieto obvinenia odmieta, k svedectvu Fleischera sa na súde vyjadrí vo štvrtok. Jeho advokát Michal Mandzák už teraz avizuje, v akom duchu zrejme bude toto vyjadrenie.

„Sú to úplne vymyslené príbehy,“ hovorí Mandzák.

Považuje za nemysliteľné, aby sa jeho klient, ktorý podnikal v energetike s niekoľko miliónovými investíciami, zaoberal províziami v hodnote 40-tisíc eur a zákazkami s malou hodnotou. „Už nám chýba v tomto procese len nejaká pani upratovačka, ktorá povie, že sa delila s toaletným papierom,“ dodal na margo Fleischerovej výpovede.

Kvôli miestu volal Kaliňáka

Fleischer nastúpil na finančnú správu v júni 2012. Inštitúcia bola podľa neho po predchádzajúcom volebnom období v rozklade. Na súde hovoril o tom, ako dve tretiny úradu boli v štrajkovej pohotovosti, pretože pracovné podmienky u daniarov boli katastrofálne. Zamestnanci vraj nemali zabezpečené takmer nič.

„Vedenie, ktoré tam nastúpilo, bolo vlastne krízovým manažérstvom,“ hovoril Fleischer, podľa ktorého tam aj s ďalšími ľuďmi z vedenia vrátane prezidenta Františka Imreczeho prišli so zámerom „zachrániť pacienta, ktorý takmer dodýchaval“.

Bývalý sekčný šéf si myslí, že záchrana sa podarila. Aj on zopakoval, že pod Imreczem finančná správa prijala opatrenia, ktoré priniesli do štátneho rozpočtu 3,7 miliardy eur. Podľa obžaloby v kauze Mýtnik však pri tom vznikla pri utajovaných tendroch na informačné systémy štátu škoda za vyše 45 miliónov eur. 

Fleischer na súde vypovedal, že vedel o kolapsovom stave finančnej správy, a preto predpokladal, že tam budú hľadať nových ľudí.

O pomoc preto požiadal svojho „dlhoročného priateľa“ Roberta Kaliňáka. S bývalým ministrom vnútra sú rovesníci a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Mýtnik

Slovensko

Teraz najčítanejšie