Denník N

Školský týždeň: Reálne učiteľské platy sa v minulom roku výrazne prepadli

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Minulý rok poznačilo výrazné zdražovanie a finančná situácia mnohých ľudí sa zhoršila. Reálne mzdy v národnom hospodárstve klesli o 4,5 percenta, čo bolo najviac za posledných 22 rokov.

Zdražovanie sa zásadne dotklo aj ľudí, ktorí pracujú v školstve. Pozrime sa, aká bola platová situácia zamestnankýň a zamestnancov škôl v roku 2022. Dopadli lepšie alebo horšie ako ostatní pracujúci?

Minulý rok učiteľské platy vzrástli v priemere len o necelé 2 percentá

roku 2022 bol priemerný plat pedagógov a pedagogičiek na základných a stredných školách 1 550,20 eur v hrubom za mesiac. Ide o sumu, v ktorej sú zohľadnené aj všetky príplatky a odmeny. Zároveň sú tu okrem platov učiteliek a učiteľov zarátané aj platy vedúcich zamestnancov a zamestnankýň či pedagogických asistentiek a asistentov.

Rok predtým tieto zamestnankyne a zamestnanci zarábali v priemere 1 522,30 eur, ich plat teda v roku 2022 stúpol o 1,8 percenta. Bolo to najmä vďaka tomu, že od polovice roka sa platové tarify ľudí pracujúcich v školstve zvýšili o 3 percentá. Okrem toho dostali aj jednorazovú odmenu vo výške 500 eur, tá sa však v medziročnom raste neprejavila. A to preto, že aj v roku 2021 pedagogické zamestnankyne a zamestnanci dostali odmeny v približne rovnakej výške (450 eur).

Platy nerástli vo všetkých krajoch rovnako. Najviac narástli v Bratislavskom kraji, kde si pedagogické zamestnankyne a zamestnanci polepšili v priemere o 3,7 percenta. Napríklad v štátnych základných školách to bolo o 4 percentá. Je možné, že ide o reakciu na nedostatok učiteliek a učiteľov v tomto regióne. Vyžadovalo by si to však hlbšiu analýzu.

V ostatných krajoch platy v základných a stredných školách vzrástli o menej ako 2 percentá. Najmenej to bolo v Trenčianskom kraji, kde platy stúpli len o 1 percento.

Zdražovanie spôsobilo, že reálne platy učiteľov a učiteliek sa výrazne prepadli

Reálny obraz o tom, kam sa učiteľské platy posunuli, však získame, ak zohľadníme aj zdražovanie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie