Denník N

Juraj Rizman: Dcéram prezidentky sa nikto nevyhrážal, kým ich nespomenuli politici

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Myslím si, že Zuzana Čaputová by mala znovu kandidovať na prezidentku, ale budem stáť pri nej bez ohľadu na to, ako sa rozhodne, hovorí jej partner a riaditeľ komunikácie organizácie Post Bellum Juraj Rizman.

Posledné dni mala prezidentka Zuzana Čaputová veľa protokolárnych povinností – tri dni tu bol holandský kráľovský pár, potom český prezidentský pár a vy ste celý čas stáli po jej boku. Ako je aktuálne upravené vaše postavenie?

Nie je upravené. Na Slovensku neexistuje predpis, ktorý by upravoval postavenie, či už manžela alebo manželky prezidenta, alebo prezidentky a ani partnerov či partnerky. Vychádza sa z nejakých zvykov, z protokolu. Zúčastňujem sa väčšinou kultúrnych a spoločenských udalostí a niekedy aj takto sprevádzam, v prípade, že druhá strana – hlava štátu prichádza s partnerom alebo s partnerkou.

Podľa čoho sa rozhodujete, kedy reprezentujete a kedy nie? 

V prvom rade sa nerozhodujem ja, na mne to rozhodovanie až tak nezáleží. Je to rozhodnutie hlavy štátu a protokolu. Kancelárie jednej aj druhej strany medzi sebou komunikujú, dohaduje sa rozsah návštevy, či sa ide s partnermi alebo bez. V prípade kráľovských návštev je to napríklad takmer vždy s partnerom alebo partnerkou. Väčšinou sa to rozhodnutie len dozviem a povedia mi, kedy mám byť tam a tam.

Ako to bolo pri pohrebe kráľovnej Alžbety II.?

To bola zaujímavá situácia, pretože prišla pozvánka z britskej strany. Veľmi sme nepočítali s tým, že by išiel na pohreb ešte niekto iný ako prezidentka Zuzana Čaputová. Bolo pre mňa veľkým prekvapením, že z Buckinghamského paláca prišla pozvánka vyslovene aj na moje meno. Vtedy sa kancelária prezidentky a protokol rozhodli, že mám sprevádzať pani prezidentku, takže som musel naozaj na poslednú chvíľu meniť program. Počítal som totiž s tým, že ostávam na Slovensku.

Robíte to všetko vo svojom voľnom čase? 

Robím to v podstate vo svojom voľnom čase, na mnohé veci si beriem dovolenku.

Je v poriadku, že to takto funguje? 

Nemáme to nikde upravené, je to jednoducho tak. Nič s tým neurobím a musel som to prijať.

Ako je to napríklad s hradením nákladov alebo s cestovaním? 

Samozrejme, vytvára to istý typ problémov. Riešime výzvy, ktoré možno nemusia v iných krajinách, kde sú tieto rámce upravené. Je to aj bezpečnostne, logisticky a nákladovo veľmi komplikované, ale doposiaľ sme sa snažili, aby to nejakým spôsobom fungovalo. Ale treba povedať, že sa to možno odzrkadľuje na tom, že na väčšine akcií je prezidentka sama. To si treba všimnúť. Posledné týždne boli trochu výnimočné. Nie je to takto každý týždeň.

S čím vlastne štát ráta? Že vaše náklady hradí prezidentka zo svojho platu?

Čiastočne asi áno. Samozrejme, tie veci si do veľkej miery pokrývam sám. S týmto sa naozaj nepočíta, takže na to nie sú vyčlenené ani špeciálne zdroje. Nie na všetky akcie napríklad cestujeme spolu. Niekedy prichádzam svojím autom. Je to potom logisticky a bezpečnostne trochu komplikovanejšie. Som jednoducho normálne zamestnaný človek, zarábam sám na seba, na svoje živobytie. Niekedy je problém to všetko zladiť, takže neraz môžu ľudia vidieť, keď ideme do divadla, že prichádzam tak, že zaparkujem svoje auto v Eurovei a čakám na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie