Denník N

Ráno s NHL: Nezabudnem na telefonát, že štyridsiatnik Chára spravil 30 zhybov, vraví český kondičný tréner

Zľava český hráč Caroliny Martin Nečas a tréner Miloš Peca. Foto - archív M. P.
Zľava český hráč Caroliny Martin Nečas a tréner Miloš Peca. Foto – archív M. P.

Dobré ráno,

kondičný tréner Miloš Peca sa pohybuje v profesionálnom športe takmer dvadsať rokov a dlhodobo spolupracuje s viacerými českými hokejistami z NHL, s ktorými je počas sezóny v pravidelnom kontakte.

„V NHL nemáte takmer žiadny priestor na tréning, takže čo nenatrénujete v letných mesiacoch, to potom len horko-ťažko doženiete,“ pripomína v rozhovore 39-ročný rodák z Liberca, ktorého zaujali Chárove tréningové objemy a celková kondícia.

Ďalej sa dozviete:

  • na čo si musí dať Montreal pozor pri Jurajovi Slafkovskom;
  • o príhode súvisiacej so Zdenom Chárom;
  • prečo mal Tomáš Hertl po roku o päť kíl viac;
  • ako sa Martin Nečas posúva každým rokom;
  • prečo Jágrovi pomohlo, že rodičia mali statok.

V noci zo Slovákov bodoval aj Jaroslav Halák, ktorý asistoval na prvý gól Rangers pri víťazstve 7:0, vyhlásili ho za druhú hviezdu zápasu. Po kliknutí sa spustí gól, na ktorý asistoval.

Asistenciu si pripísal aj Erik Černák pri víťaztve jeho Tampy Bay nad New Jersey:

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Juraj Slafkovský od januára pauzuje pre zranené koleno, a ak ho Montreal nepustí na májové MS, bude bez súťažného zápasu asi deväť mesiacov. Čo bude musieť spraviť, aby bol pripravený na štart novej sezóny?

Myslím si, že v jeho prípade sa niet kam ponáhľať. Celú kariéru má pred sebou. Aj keď je mladý a jeho telo sa pasuje s následkami zranenia omnoho rýchlejšie než u tridsiatnika, tak by som sa s návratom do ostrého zápasu nikam neponáhľal.

Pozrite sa napríklad na amerického strelca Caroliny Maxa Paciorettyho. V prípravnom kempe pred sezónou si v auguste počas suchej prípravy pretrhol achilovku. Veľmi vážne zranenie, ktoré si u profesionálnych športovcov bežne vyžiada až 12 mesiacov do plnej rekonvalescencie alebo im takmer ukončí kariéru. Max podstúpil operáciu pod vedením špičkových lekárov a následne niekoľkomesačnú rehabilitáciu. V januári, približne po piatich mesiacoch od úrazu, naskočil do ostrého zápasu a rovnakú achilovku si pretrhol znova.

Na prípade Maxa je dobre vidieť, že pokiaľ hráč nie je absolútne fit, nemá zmysel nikam sa ponáhľať. A práve to platí aj pre Juraja Slafkovského. Som presvedčený, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Ráno s NHL

Rozhovory

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie