Denník N

Shiffrinová je väčšia hviezda u vás ako v USA. Tu ju poznajú ako tú, čo zlyhala, vraví novinár Porino

Mikaela Shiffrinová. Foto - TASR/AP
Mikaela Shiffrinová. Foto – TASR/AP

Je normálne, že Petra Vlhová cítila po olympiáde prázdnotu, vraví Steve Porino.

Kariéru Mikaely Shiffrinovej sleduje americký novinár Steve Porino z NBC Sports od jej začiatku, o lyžovaní píše už 26 rokov. Ak by ste pritom v USA hľadali novinárov špecializujúcich sa na lyžovanie, bolo by to omnoho náročnejšie ako v európskych krajinách.

„Nehovoril som trochu priveľa? Viete, ja mám lyžovanie veľmi rád, takže o ňom aj rád rozprávam,“ spýtal sa na konci rozhovoru pre Denník N. K mnohým odpovediam pridal osobné príbehy. Z jeho rozprávania bolo zrejmé, že podrobne sleduje aj kariéru Petry Vlhovej.

Jeho zanietenie nie je až také bežné. Hoci z USA pochádzajú Mikaela Shiffrinová aj Lindsey Vonnová, dve najúspešnejšie lyžiarky v histórii, v ich domácej krajine ich ľudia poriadne nepoznajú.

O bežných víťazstvách Mikaely Shiffrinovej toho na amerických weboch až tak veľa nenájdete. Zatiaľ čo v Európe každý jej triumf plní najlukratívnejšie pozície spravodajských stránok, v USA sa možno ani nedostane na titulnú stránku webu.

V tomto rozhovore sa dozviete:

  • ako funguje lyžovanie v USA a prečo je mimoriadne drahé;
  • čo robí Mikaelu Shiffrinovú výnimočnou lyžiarkou;
  • čím sa inšpirovala Mikaela Shiffrinová u Petry Vlhovej;
  • ako asi bude Shiffrinová vnímať ich vzájomnú rivalitu po tejto sezóne.

Medzi Mikaelou Shiffrinovou a Petrou Vlhovou existuje rivalita. Čo znamená Vlhová pre kariéru Shiffrinovej?

Bez Mikaely by nebola Petra taká úspešná, ale platí to aj naopak, Petra pomohla Mikaele zájsť ďalej. Mikaela vždy hovorí o Petre s rešpektom. Nezvykne vybočovať z línie. Ale v súkromí naozaj neznáša, ak ju niekto porazí, je nerada, keď ju Petra zdolá.

Jej tréner Mike Day mi povedal jednu príhodu. (Day bol Shiffrinovej trénerom ešte na začiatku sezóny, počas MS v lyžovaní vo februári ukončili spoluprácu. – pozn. red.) Mikaela nikdy nemala toľko úspechov vo fínskom Levi. Vyhrávala tam podpriemerne oproti iným strediskám, hoci to pri nej znie zvláštne. Po tom, čo bol v októbri na programe obrovský slalom v rakúskom Söldene, zvykli s tímom odísť domov do Colorada, tam trénovali všetky disciplíny a potom prišli na poslednú chvíľu do Levi. A Petra ju tam stále zdolávala. A Day jej vtedy povedal, že ak chce zdolávať Petru v Levi, musí robiť to, čo Petra.

Ona tam príde aj viac ako týždeň dopredu a trénuje. A tak mohla Mikaela začať túto sezónu nielen s výhrami, ale aj s dobrým mentálnym nastavením. To je hlavný vplyv Petry na Mikaelu, v tejto sezóne úplne zmenila jej stratégiu. Zo Söldenu sa vždy vracala do USA, potom znova do Európy a potom ešte raz do USA na preteky v Killingtone. December a január boli pre ňu vždy ťažké pre časté zmeny časových pásiem.

(Shiffrinová v novembri vyhrala v Levi oba slalomy, predtým tam mala v kariére štyri víťazstvá, posledné z roku 2019. Vlhová v stredisku vyhrala dokopy päťkrát, v rokoch 2020 a 2021 oba preteky. – pozn. red.)

Ak sa na Slovensku opýtate, kto je Shiffrinová, veľká časť ľudí, aj ak nesledujú lyžovanie, bude mať aspoň predstavu, o koho ide. Vlhová je totiž v krajine veľkou hviezdou a prirodzene tak poznajú aj jej súperku. Ako je to v takej veľkej krajine ako sú USA? Je aj tam taká populárna?

Jednoduchá odpoveď: nie. Nemôžete ani porovnávať Petru a Mikaelu. Na Slovensku je, predpokladám, Petra športovkyňou číslo jeden. Akoby nesie váhu celej krajiny. Ale Mikaela je jednou z možno dvadsiatich úspešných športovkýň v USA v jedinej chvíli.

Pre mnohých Američanov lyžovanie nič neznamená. Žije tu 330 miliónov ľudí, podľa mňa keby ste tak polovici krajiny spomenuli meno Mikaela Shiffrinová, ani by nevedeli, o koho ide. A tak 95 percent by ani nespoznalo jej tvár.

Jedinou výnimkou je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie