Denník N

Smer predbieha Hlas aj podľa prieskumu AKO, PS narástlo nad 15 percent

Aj prieskum AKO pre TV Joj potvrdzuje, že Hegerovi Demokrati výrazne ubrali hlasy Matovičovmu OĽaNO; obe strany sú na hranici zvoliteľnosti.

Smer stúpa a už v druhom prieskume relevantných agentúr za posledné dni sa dostal na čelo rebríčka preferencií.

Hlas Petra Pellegriniho si za posledný mesiac výrazne pohoršil a strana Roberta Fica by bola pred ním o viac ako 1,5 percentuálneho bodu, vyplýva z prieskumu preferencií agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane.

V prieskume agentúry Ipsos pre Denník N z minulého týždňa bol náskok Smeru ešte len veľmi tesný, už tam však bolo vidno pokles Hlasu a rast Smeru.

Na tretej priečke je výrazne posilnené Progresívne Slovensko so ziskom 15,1 percenta.

Hřích o výmene lídra: Hlas je málo aktívny, viac voličov sa rozhodlo

Štruktúra voličov Smeru a Hlasu sa podľa prieskumu AKO líši. Ficova strana je silnejšia hlavne vo vekovej kategórii 66 a viac rokov a o niečo lepšie sa jej darí aj medzi ženami.

Hlas má o niečo vyšší podiel vysokoškolsky vzdelaných voličov a nadpriemerne boduje v Prešovskom a Košickom kraji, zatiaľ čo Smer dominuje v Trenčianskom kraji, menej výrazne v Žilinskom.

Medzi Smerom a Hlasom sú stále väčšie rozdiely v ich výrokoch hlavne smerom k ruskej agresii na Ukrajine. Kým Smer je spolu s Republikou najsilnejším spojencom Ruska na slovenskej politickej scéne, Hlas zastáva vo väčšine otázok spojených s Ukrajinou riešenia blízke Európskej únii a NATO – hoci napríklad vlani ešte brojil proti obrannej dohode s USA.

Peter Pellegrini minulý mesiac nevylúčil budúcu spoluprácu so Smerom, povedal však, že nechce byť vo vláde s jeho predsedom. Hlas z povolebnej spolupráce vylúčil len OĽaNO a ĽSNS, rozhodlo predsedníctvo strany. „Osobne si neviem fyzicky predstaviť sedieť s Robertom Ficom v jednej vláde,“ vyhlásil Pellegrini, ktorý to takto nepovedal prvý raz.

Riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích si vysvetľuje nárast Smeru a pokles Hlasu aj tým, že sa začína zvolebnievať, čím sa znížil počet nerozhodnutých a nevoličov. „Tá zmena je o šesť percentuálnych bodov, takže akoby stranám pribudli hlasy, čo môže zmeniť aj celkový výkon strán,“ vraví. „Hlas je málo aktívny, minimálne v otváraní nových vlastných tém. Reaguje na to, čo sa deje, ale málo sa pripomína voličom – aj v porovnaní s konkurenčným Smerom,“ hovorí Hřích o ďalšom dôvode s tým, že Smer považuje momentálne za aktívnejšiu stranu.

Smer, Hlas a Republika by vládu tesne nezložili

Pokiaľ by voľby dopadli podľa prieskumu AKO, Smer by mal 32,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prieskumy preferencií

Slovensko

Teraz najčítanejšie