Denník N

Medzi Ukrajinou a USA to začína škrípať, píše Politico. Iný názor majú na Bachmut aj znovuzískanie Krymu

Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden v Kyjive. Foto: Biely dom
Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden v Kyjive. Foto: Biely dom

Washington síce tvrdí, že bude podporovať Kyjiv „tak dlho, ako bude treba“, no podľa českého experta Petra Tůmu to svedčí aj o ich opatrnosti.

Vojna na Ukrajine trvá už vyše roka a Američania už od začiatku podporujú Kyjiv voči ruskému agresorovi. Portál Politico však priniesol článok, podľa ktorého medzi Washingtonom a Kyjivom narastajú rozdiely v tom, ako vidia ďalší vývoj vojny a ciele, ktoré chcú Ukrajinci dosiahnuť.

Americký portál sa odvoláva na zdroje z Bidenovej administratívy, senátorov aj nezávislých expertov. Tí sa zhodujú, že vo vzťahoch medzi oboma krajinami narastá napätie. Podľa nich za to môže vyčerpávajúca obrana Bachmutu či snaha Ukrajincov znovuzískať Krym.

Český diplomat a expert na transatlantické vzťahy Petr Tůma si však myslí, že na tom nie je nič prekvapivé a rozdielne pohľady na mnohé veci Američania a Ukrajinci mali a budú mať.

„Skutočné rozdiely tu boli od začiatku a v budúcnosti sa môžu zväčšovať. Podpora Ukrajiny sa môže v Amerike meniť a dnes je to v USA téma,“ vysvetľuje odborník z washingtonského think-tanku The Atlantic Council a menuje príklad mesta Bachmut v Doneckej oblasti.

„Bachmut je podľa Američanov len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie