Denník N

Chovana podržíme, nikto ho nezatracuje. Tréner Weiss sa po vypadnutí z Európy zastal svojho kritizovaného brankára

Maudo Jarjué povzbudzuje brankára Adriána Chovana (obaja Slovan) v odvetnom osemfinálovom zápase Európskej konferenčnej ligy ŠK Slovan Bratislava - FC Bazilej v Bratislave vo štvrtok 16. marca 2023. Foto - TASR/Martin Baumann
Maudo Jarjué povzbudzuje brankára Adriána Chovana (obaja Slovan) v odvetnom osemfinálovom zápase Európskej konferenčnej ligy ŠK Slovan Bratislava – FC Bazilej v Bratislave vo štvrtok 16. marca 2023. Foto – TASR/Martin Baumann

Podľa trénera Slovana Bratislava Vladimíra Weissa by takýto výkon na tejto úrovni s takýmto súperom nepodalo žiadne iné slovenské mužstvo. Klub sa podľa neho sústredí na majstrovský titul.

Po prehre Slovana s Bazilejom sa rozpráva hlavne o jednom mužovi.

Až do 93. minúty mal Slovan na dosah historický úspech. V domácej odvete osemfinále Európskej konferenčnej ligy vyhrával 2:1 nad švajčiarskym FC Basel 1893 a mohol postúpiť medzi ôsmich najlepších. To sa v európskom pohári v ére samostatnosti ešte žiadnemu slovenskému tímu nepodarilo.

Namiesto toho mu teraz zostáva už len boj o Slovenský pohár a Fortuna ligu, ktorý bol podľa Weissa už pred zápasom hlavným cieľom.

Počas zúfalého tlaku Bazileja v závere totiž prišla strela Zekiho Amdouniho z diaľky, skončila tesne pred brankárom Adriánom Chovanom, ktorý ju nezastavil, a skončila v sieti. Bazilej vyrovnal na 2:2 a poslal zápas do predĺženia.

Slovanu chýbalo k veľkému triumfu na Národnom futbalovom štadióne iba pár desiatok sekúnd. V predĺžení už nemal sily na väčšiu ofenzívu a napokon vypadol po penaltách, pri ktorých neuspeli Juraj Kucka ani Tigran Barseghjan. Lucas Lovat svoj pokus premenil, ale Bazilej mal úspešných všetkých štyroch strelcov.

„Hrali sme najlepší zápas pod mojím vedením za dva roky s výborným súperom. Hrali sme vynikajúco, mohli sme  vyhrávať 3:0 alebo 4:0, keby sme dotiahli tie brejky za stavu 2:0. Tam sa to rozhodovalo,“ povedal tréner Vladimír Weiss starší pre RTVS.

„Dostali sme lacný gól a to rozhodlo. Dostať gól v 90. minúte je nešťastné, taká športová tragédia. Taký je však futbal, rozstrel sme nezvládli, dá sa povedať, všetci. Je to škoda, pretože to bolo veľké divadlo pre ľudí,“ dodal.

Po zápase sa diskutuje hlavne o brankárovi Chovanovi a druhom inkasovanom góle.

Pri penaltách už ani nebol. V závere predĺženia sa totiž tréner Vladimír Weiss starší rozhodol pre zaujímavý ťah. Svoju brankársku jednotku Chovana vystriedal a poslal na ihrisko dvojku Martina Trnovského, ktorý mal byť lepšie pripravený na penalty. Nechytil však ani jednu. „Riskoval som s Trnovským, ktorý chytal penalty lepšie ako Aďo. Nevyšlo ani to, prakticky v závere nevyšlo nič,“ komentoval Weiss.

„Aďo je dobrý chalan aj brankár“

27-ročný Adrián Chovan to nikdy nemal v Slovane jednoduché.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska konferenčná liga

Futbal

ŠK Slovan Bratislava

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie