Denník N

Láska môže liečiť traumy aj rozbíjať kapely. Ktoré filmy a seriály o vzťahoch sa oplatí vidieť

Normálni ľudia. Foto - HBO Max
Normálni ľudia. Foto – HBO Max

Hoci vo svojich tipoch často odporúčam hlavne kvalitné detektívky a krimitrilery, tentoraz som sa rozhodla vybrať zaujímavé filmy a seriály, ktoré sa zaoberajú vzťahmi. Všetky si môžete pozrieť na bežne dostupných streamovacích platformách.

Normálni ľudia (Normal People, 2020, HBO Max)

Ak sme zažili emocionálnu traumu, pomôcť nám môže nielen psychoterapia, ale aj liečivý vzťah. Hoci sa táto myšlienka zopakovala minimálne v troch psychologických rozhovoroch, ktoré som robila, stále som si to nedokázala celkom predstaviť. Až kým som si nepozrela seriál Normálni ľudia. Prvýkrát pred rokom a teraz znova.

Vznikol na základe bestsellera írskej spisovateľky Sally Rooney a mohla by som podľa vzoru niektorých knižných fanúšikov tvrdiť, že kniha je lepšia, lenže to netuším – nečítala som ju. Celkom som si vystačila so zážitkom zo seriálu.

Sympaťák Connell (Paul Mescal) je introvert, ale napriek tomu je na strednej škole hviezdou. Možno aj preto, že sa snaží byť s každým zadobre a nejde do konfliktov. Naopak, Marianne (Daisy Edgar-Jones) je všetkými nenávidená rebelantka, ktorá rada provokuje a na každú nepríjemnú poznámku dokáže okamžite odpovedať dvomi vlastnými a o dva stupne drsnejšími.

Mohli by sme síce tvrdiť, že protiklady sa priťahujú a že týchto dvoch spojí láska, ale v skutočnosti ich spojí sex. Keď začnú spolu spávať, dohodnú sa, že svoj vzťah budú držať v tajnosti. A pritom je to v skutočnosti jediný vzťah, ktorý ich robí šťastnými.

Tajomstvo s nádychom niečoho zakázaného a neprístojného spustí špirálu zranení a vzájomných nedorozumení, ktoré ich prenasledujú v priebehu ďalších rokov. A hoci každý z dvojice postupne vhupne do iných vzťahov, nakoniec sa k sebe znovu vracajú, opätovne sa zachraňujú aj zraňujú.

Normálni ľudia okrem toho prinášajú aj mimoriadne uveriteľný opis postupne a nenápadne sa vyvíjajúcej depresie, ale aj náročnej cesty, ako sa z nej dostať. Nemusí sa to podariť každému. Ani vzťah, ktorý má silu liečiť, napokon nemusí byť ten, ktorý prekoná všetko.

Daisy Jones & The Six (2023, Prime Video)

Ak sa vám páčila hudobná dráma Zrodila sa hviezda (2018)

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Seriály

Tipy na filmy a seriály

Vzťahy

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie