Denník N

Vývoj bojov (386. deň): Slovenské migy idú do vojny – na čo sú vhodné a na čo nie

Slovenský MiG-29. Foto - archív tasr
Slovenský MiG-29. Foto – archív tasr

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Dedičstvo Varšavskej zmluvy a Mečiarových deblokácií.
  • Akú verziu máme my, akú Ukrajinci a v čom sa líšia.
  • Ako sme MiG-29 modernizovali.
  • Čo slovenské migy dokážu, čo nie a na čo ich Ukrajinci môžu využiť.
  • Čo nové v Bachmute a okolí.
  • Situácia pri Avdijivke je neprehľadná, o postupe sa nezhodnú ani ruské zdroje.
  • Briti tvrdia, že ruský útok je v koncoch.
  • Mapa dňa – Bachmut.
  • Videá dňa – bombardovanie ukrajinských pozícií ruskými presnými zbraňami; ukrajinskú jednotku na otvorenom poli zasiahlo ruské delostrelectvo; bager zničený pri kopaní zákopov.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 16. marca. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Slovenská vláda rozhodla o odovzdaní trinástich stíhačiek MiG-29 Ukrajine, pre ktoré už naša armáda nemá využitie. Presný dátum nie je známy, je to otázkou jednotiek týždňov. Okrem nich pošleme aj systém zem – vzduch KUB.

Pôvodne sa spomínalo iba 11 kusov stíhačiek. Ako vysvetlil už včera kolega Vladimír Šnídl, rozdiel tvoria tri kusy dlhodobo odstavených a nevyužívaných migov, ktoré budú vhodné iba ako zdroj náhradných dielov. Zvyšných desať migov je modernizovaných. Minimálne časť z nich si zalieta a bude aj bojovať.

V dnešnej časti vývoja bojov sa pokúsime odpovedať na to, čo dokážu slovenské migy, v čom sa líšia od ukrajinských, ako ich naša armáda modernizovala a aký typ bojových misií ich môže čakať.

Dedičstvo Varšavskej zmluvy a Mečiarových deblokácií. Prvé stíhačky MiG-29 do vtedajšieho Československa dorazili v roku 1989 ešte pred pádom režimu. V tom čase išlo veľmi moderné a výkonné stroje. Keď sa spoločný štát rozpadol, nástupnícke krajiny si tento typ podelili v pomere 1 : 1, hoci pri starších bol pomer 2 : 1 v prospech Českej republiky, ktorý zodpovedal rozdielu vo veľkosti oboch štátov.

Toto rozhodnutie predznamenalo budúci vývoj oboch letectiev. Desať kusov je totiž príliš málo na vybudovanie funkčnej jednotky. Česi sa svojich MiG-29 rýchlo zbavili, pretože u nich neexistovali pochybnosti o orientácii na Západ. Svoje migy v krátkom čase uzemnili, vyradili a vymenili s Poliakmi za vrtuľníky. Prechodný čas zostali pri starších MiG-21 a MiG-23, ale po čase prešli na západnú techniku v podobe švédskych Gripenov.

Slovensku však v rozhodujúcom období vládol proruský Vladimír Mečiar, ktorého vláda sa rozhodla získať ďalších 14 kusov MiG-29 prostredníctvom deblokácie ruského dlhu. Nešlo o stroje z výroby, ale o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie