Denník N

Expertka na prevenciu Šperková: Pitie najvýraznejšie obmedzuje rozumná daňová politika

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Nenaučili sme sa hovoriť o alkohole, hovorí Kristína Šperková, ktorá sa venuje alkoholovej prevencii. „Každý si myslí, že je normálne požívať alkohol, a každý to zvláda. Keď to niekto nezvláda, nehovorí o tom, lebo sa bojí, že bude vytŕčať alebo že je osobné zlyhanie nezvládať piť alkohol.“

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Kristína Šperková žije vo Švédsku a vedie medzinárodnú organizáciu Movendi International, ktorá sa venuje alkoholovej prevencii a redukcii škôd a násilia, ktoré alkohol a iné drogy spôsobujú.

V rozhovore hovorí o tom, ako vo Švédsku funguje alkoholová prevencia,

  • v čom pijú alkohol inak ako na Slovensku;
  • prečo sa na Slovensku nesprísňujú pravidlá pre alkohol;
  • ale aj to, čo v Litve spôsobilo prijatie výrazných obmedzení pri alkohole.

Pred takmer pol rokom sa stala nehoda na Zochovej, kde zomrelo päť ľudí. Prvotná reakcia politikov bola, že zmeníme a sprísnime opatrenia a tresty. Nakoniec neprišlo k žiadnej zmene. Ako to vnímate?

Je to veľmi smutné, najmä preto, lebo pár dní potom bol v parlamente návrh, aby sa obmedzila reklama na alkohol a dostupnosť na benzínových pumpách. Keď už ani takáto nehoda poslancov neposunula k hlasovaniu o sprísnení, majú zrejme veľmi nízke povedomie, čo pomáha zníženiu konzumácie alkoholu. Alebo je to ignorácia. Poprípade môže ísť o zásah alkoholového priemyslu, ktorý vie vytvoriť silný lobing.

Tesne po nehode bol v Denníku N premiér Eduard Heger a verejne sľúbil, že už nebude na verejnosti vystupovať s alkoholom. Nemal by to byť štandard, že politici a verejné osoby sa nebudú prezentovať s alkoholom v ruke? 

Mal, lebo oni sú v práci. A práca a alkohol vôbec nejdú dohromady. Bežne však nevnímame, že keď sú na recepcii či v divadle, sú v skutočnosti práci. A tiež je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alkoholizmus

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie