Denník N

Ženy v USA zomierajú pri pôrode častejšie ako v Palestíne, covid to ešte zvýraznil

Tehotenstvo a pôrod je najrizikovejší pre Afroameričanky. Zdroj - Aftershock
Tehotenstvo a pôrod je najrizikovejší pre Afroameričanky. Zdroj – Aftershock

Spojené štáty sú dlhodobo s náskokom najhoršou vyspelou krajinou v materskej úmrtnosti, v roku 2021 tu na 100-tisíc pôrodov zahynulo 33 žien.

Spojené štáty americké môžu síce patriť v mnohých smeroch k najvyspelejším štátom sveta, no pokiaľ ide o zdravotníctvo, za najlepšími často výrazne zaostávajú. Vidno to aj v štatistike materskej úmrtnosti.

Ako napísal vlani britský Guardian, v žiadnej vyspelej krajine sveta nie je také nebezpečné rodiť deti ako práve v USA.

To potvrdzujú aj aktuálne dáta amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Podľa nich v roku 2021 zomrelo v tehotenstve, počas pôrodu či 42 dní po ňom v súvislosti s týmito okolnosťami 1 205 amerických žien.

Miera materskej úmrtnosti tak bola 33 úmrtí na 100-tisíc pôrodov. Je to nárast o 40 percent oproti predchádzajúcemu roku, za čo z veľkej časti môže covid.

No už aj pred covidom USA bolo úplne inde ako iné vyspelé európske štáty (azda okrem Cypru). V rebríčku WHO v roku 2020 boli Spojené štáty na 66. mieste krajín sveta.

Miera materskej úmrtnosti bola v USA vtedy podľa WHO 21 zosnulých žien na 100-tisíc pôrodov. Pre porovnanie, v Dánsku, Holandsku či na Slovensku to bolo 5 matiek na 100-tisíc pôrodov, vo Francúzsku, Fínsku či v Grécku 8, v Británii 10 a v Kanade 11.

Menej často ako v USA sa končia pôrody tragicky aj v Rusku, Egypte, Palestíne, Tadžikistane či Uruguaji.

Situácia v USA sa zhoršuje posledných najmenej 20 rokov. Ako píše Wall Street Journal, taká materská úmrtnosť v USA ako v roku 2021 bola naposledy v roku 1965. Aj preto sa už hovorí o národnej kríze.

Prečo sa to deje

Shamony Gibson bola 30-ročná žena z Brooklynu a v roku 2019 sa tešila na narodenie svojho druhého dieťaťa. „Čas letí, už sú to štyri mesiace,“ hovorí na domácom videu, ktoré sa objavilo v dokumente Aftershock.

Svojho syna Khariho porodila v septembri toho roku cisárskym rezom. Pár dní po prepustení z nemocnice sa začala sťažovať na to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie