Denník N

Sme rodina systematicky uľahčuje život developerom a obmedzuje verejnosti možnosť dávať pripomienky

Novostavba apartmánového domu Lake Resort na brehu Nového Štrbského plesa. Foto – Soňa Mäkká
Novostavba apartmánového domu Lake Resort na brehu Nového Štrbského plesa. Foto – Soňa Mäkká

Sme rodina a vicepremiér Štefan Holý boli proti návrhu zákona, ktorý mohol vniesť systém do chaotickej výstavby rôznych developerských projektov. Výrazne obmedzili možnosť verejnosti pripomienkovať návrhy zákonov, o ďalšom takomto obmedzení sa rokuje na aktuálnej schôdzi parlamentu. Aktualizované 17:26: Parlament posunul návrh Jaroslava Karahutu do druhého čítania.

Verejnosť postupne prichádza o viaceré možnosti, ako sa efektívne zúčastňovať na tvorbe legislatívy a vyjadrovať sa k stavbám a investičným projektom. Môžu za to najmä návrhy, ktoré predkladajú poslanci hnutia Sme rodina a vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý.

Za necelý rok sa schválila nová stavebná legislatíva, nové legislatívne pravidlá vlády a poslanci hnutia najnovšie nehlasovali ani o vládnom návrhu zákona o krajinnom plánovaní.

Takýto zákon by mohol skomplikovať cestu mnohým developerským projektom, ako bola napríklad hala na letné lyžovanie na Donovaloch. Problémy by mohol spôsobiť aj plánovanému Dinoparku v Liptovskom Jáne, ktorý podľa vedenia Národného parku Nízke Tatry nemá na takom mieste opodstatnenie. A mohol by mať dosah aj na projekt, ktorý chce na Donovaloch postaviť firma Borisa Kollára Goimpex Bratislava.

„Ak by niekto chcel vylúčiť verejnosť z rozhodovania, ale stále sa tváriť, že možnosť pripomienkovania ostala, urobil by to presne takto,“ komentovala zmeny mimovládna Slovenská ornitologická spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko. Proti zmenám protestuje viac ako 80 mimovládnych organizácií.

Zákon o krajinnom plánovaní mohol skomplikovať aj Kollárov projekt

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Sme rodina

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie