Denník N

Získali dosiaľ najsilnejšie dôkazy, že pandémia covidu súvisí so zvieratami na trhu vo Wuchane

Trh vo Wuchane je predpokladaným miestom prenosu SARS-CoV-2 zo zvieraťa na človeka a rozšírenia vírusu. Foto – Wikimedia/CC BY 3.0
Trh vo Wuchane je predpokladaným miestom prenosu SARS-CoV-2 zo zvieraťa na človeka a rozšírenia vírusu. Foto – Wikimedia/CC BY 3.0

Nová genetická analýza spája prenos vírusu SARS-CoV-2 na človeka so psíkmi medvedíkovitými.

Pred necelými tromi týždňami sa podľa niektorých ľudí „prípad uzavrel“ s tým, že vírus SARS-CoV-2 unikol z virologického inštitútu v čínskom Wuchane.

Prívrženci tejto hypotézy vychádzali zo správy amerického ministerstva energetiky, ktoré sa v aktualizovanej správe priklonilo k uvedenej verzii o pôvode pandémie.

Lenže obsah reportu nie je v tejto chvíli verejne známy a hodnotiť silu predložených dôkazov nie je možné (očakáva sa, že správa sa odtajní, ale návrh zákona musí ešte podpísať prezident).

Americké ministerstvo dospelo k záveru o možnom úniku vírusu iba s „nízkou istotou“ (najnižšia možná istota) a viaceré americké spravodajské agentúry (okrem FBI) sa naďalej hlásia k hypotéze o prirodzenom pôvode vírusu.

To isté platí pre drvivú väčšinu vedeckej literatúry.

Samotný report amerického rezortu energetiky preto nemožno považovať za 100-percentný dôkaz, že vírus SARS-CoV-2 unikol z laboratória, ako sa niekedy zvyklo prezentovať.

Údaje nahrali a potom stiahli

Teraz pribudli nové dôkazy, že vírus má s najväčšou pravdepodobnosťou prirodzený pôvod.

Podľa viacerých vedcov a vedkýň, ktorých oslovil časopis The Atlantic, ide o vôbec najlepšie možné dôkazy, k akým sa možno dopracovať.

Ani v tomto prípade však nejde o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda

    Teraz najčítanejšie