Denník N

Slovensko má uznať práva rodičov rovnakého pohlavia zo zahraničia, zaviazal parlamentný výbor vládu

Ilustračné foto – Flickr.com/HeatherKatsoulis
Ilustračné foto – Flickr.com/HeatherKatsoulis

O rozšírení práv rozhodol európsky výbor parlamentu, nariadenie odobrili aj Anna Záborská či Romana Tabák. Ešte musí rozhodnúť Európska komisia a schváliť ho musia všetky štáty.

Slovensko bude uznávať rodičovské práva párov rovnakého pohlavia, ak ich uznali v zahraničí.

V praxi to znamená, že napríklad holandský rodný list dieťaťa bude na Slovensku rešpektovaný v plnom rozsahu tak ako v Holandsku. Ak na ňom budú uvedené napríklad dve matky, na Slovensku budú mať obe matky rovnaké práva – napríklad pri ošetrovaní člena rodiny (OČR) alebo na vyzdvihovanie dieťaťa zo škôlky.

Pre slovenské páry rovnakého pohlavia so slovenským rodným listom dieťaťa to situáciu nijako nemení.

Uznanie práv umožní, že v stredu schválil výbor Národnej rady pre európske záležitosti európske nariadenie Rady o právomoci, rozhodnom práve, uznávaní rozhodnutí a prijímaní verejných listín vo veciach rodičovstva a o zavedení európskeho osvedčenia o rodičovstve.

Predsedníčka výboru Vladimíra Marcinková (SaS) vysvetľuje, že ide o takú zmenu, ktorú už nemusí schvaľovať plénum parlamentu, stačí odobrenie výborom. Ešte musí rozhodnúť Európska komisia a schváliť ho musia všetky členské štáty.

Nariadenie však zaväzuje slovenskú vládu, aby pri návrhu nariadenia a zavedení európskeho osvedčenia o rodičovstve zaujímala pozitívne stanovisko.

„Bolo by absurdné, ak by dieťa malo na papieri v Holandsku dvoch rodičov, ale len tým, že sa ocitne na Slovensku, by sme akceptovali ako rodiča len jedného z nich a druhý by v prípade úrazu alebo inej ťažkej situácie nemal k tomu dieťaťu žiadny prístup,“ hovorí Marcinková.

Ak má dieťa v rodnom liste zapísaných dvoch rodičov, bez ohľadu na pohlavie musí mať podľa Marcinkovej právnu istotu, že prekročením hraníc z jednej krajiny Únie do druhej bude mať stále dvoch rodičov s rovnakými právami ako v krajine, kde sa narodilo.

Súhlasili aj Záborská, Tabák či poslanci OĽaNO

O tomto nariadení rokoval výbor pre európske záležitosti v stredu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie