Denník N

Komentátori Denníka N: Matovič už vie, že vyhrať nemôže, ale môže „pomôcť“ Hegerovi, aby to prehral

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Igor Matovič takúto „pomoc“ Eduardovi Hegerovi rád poskytne, hovoria v rozhovore komentátor Roman Pataj a šéfredaktor Napunku Zoltán Szalay.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Každý týždeň sme bližšie k voľbám a čakáme, v akých finálnych zostavách budú politici a strany kandidovať. Robert Mistrík tento týždeň oznámil, že nejde s Eduardom Hegerom a že zároveň nedáva veľkú nádej tomu, že s niekým pôjde. Môžeme zatiaľ povedať, že sa našim politikom nedarí uprednostniť verejný záujem pred vlastnými egami?

Pataj: Zatiaľ sa to povedať dá, ale špeciálne v prípade pána Mistríka máme z minulosti potvrdené, že sa dokázal vo voľbách vzdať v prospech Zuzany Čaputovej. Celkom nerozumiem jeho aktuálnej ambícii byť súčasťou akéhosi spájania, do ktorého vstúpil ako niekto úplne zvonka, externý hráč bez akéhokoľvek politického zázemia. Mal som pocit, že sa o to pokúša len preto, lebo on chce, a nie z dôvodu, že by tu bola nejaká objednávka verejnosti alebo politických strán, aby bol súčasťou takéhoto spájania. Fakt, že sa pokúsil, nevyšlo mu to a povedal, že končí, ešte nepovažujem za dôkaz, že to môže dopadnúť dobre. Myslím si len, že pán Mistrík neodhadol svoj politický potenciál, a preto mu to ostatné strany asi rýchlo vysvetlili. Toto  samotné by som ešte nepovažoval za signál krachu rokovaní o spájaní sa demokratických strán a politikov, ale v celkovom dojme sa to zatiaľ dosť zadrháva. Veľmi nevidím východisko na dohodu. Ak to Mikuláš Dzurinda myslí vážne s návratom do politiky, nevidím možnosť, ako by mohol byť užitočný tým, že založí vlastnú stranu napriek vzniku Demokratov. Jedine by sa mohol pridať k tomu projektu, čo si však neviem predstaviť, lebo ho v zásade predtým odtiaľ vyštvali. Vzniky ďalších strán, vznik Dzurindovej novej strany popri tej Hegerovej, by neboli dobrým riešením.

Rokovania vedie aj maďarská Aliancia, ktorá tiež je na hranici zvoliteľnosti. S kým všetkým už rokovala a aké sú zatiaľ výsledky? 

Szalay: Aliancia sa v prieskumoch pohybuje medzi dvomi a štyrmi percentami. Teoreticky majú šancu na to, aby sa dostali do parlamentu. Majú veľmi silné voličské jadro okolo troch percent. Ale nemajú istotu, že sa dostanú do parlamentu. Rokovali aj s Eduardom Hegerom ešte predtým, ako ohlásil vznik strany Demokrati. Ohlásili aj rokovanie s Igorom Matovičom, tento týždeň sa mali stretnúť, ale predseda OĽaNO to pre chorobu zrušil. Tieto rokovania budú pokračovať. Rokovali aj so Zsoltom Simonom, ktorý má stranu Maďarské fórum s podporou okolo dvoch percent. Zatiaľ sú všetky tieto rokovania bez konkrétneho výsledku a myslím si, že Aliancia pôjde asi do volieb samostatne, keďže jej identita je veľmi silná, a ak by sa spojila s nejakou slovenskou stranou, v podstate by ju popreli, keďže ide o etnickú stranu. Ešte stále majú platformu Mosta-Híd, ale vo vedení strany sú iba maďarskí politici, takže charakter strany je etnický.

Podľa prieskumu AKO pre televíziu JOJ má Maďarské fórum viac ako Aliancia. Tieto dve strany sa nespoja?

Pataj: Rokovali o tom, nakoniec to stroskotalo na tom, že Maďarské fórum žiadalo, aby Alianciu premenovali, aby sa tam dostal aj názov Maďarského fóra, a Aliancia s tým nesúhlasila. Zrejme v tom ešte budú pokračovať, lebo aj Zsolt Simon musí vedieť, že má väčšiu šancu na kandidátke Aliancie alebo inej maďarskej strany ako na silnej kandidátke slovenskej strany. Myslím si, že sa nakoniec dohodnú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Robert Fico

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie