Denník N

Macron je slabý doma aj vonku. Prelomovú reformu nakoniec presadil bez hlasovania

Francúzska polícia zasahovala vo štvrtok večer vo viacerých mestách.. Foto - TASR/AP
Francúzska polícia zasahovala vo štvrtok večer vo viacerých mestách.. Foto – TASR/AP

Francúzsko je od vypuknutia vojny proti Ukrajine na okraji Európskej únie, tvrdí expert na francúzsku politiku.

Turistom, ktorí tento týždeň navštívili Paríž, sa naskytol nezvyčajný pohľad. Okrem Eiffelovej veže či Víťazného oblúka mali možnosť vidieť aj tisíce vriec s odpadkami, ktoré v meste nechali štrajkujúci smetiari.

Pridali sa tak k masívnym protestom proti dôchodkovej reforme, ktorá patrí medzi hlavné priority prezidenta Emmanuela Macrona. V stredu vyšiel do ulíc takmer polmilión Francúzov po celej krajine.

O deň neskôr sa hnev demonštrantov ešte znásobil, keď Macron pretlačil reformu bez toho, aby o nej dal hlasovať v dolnej komore parlamentu. Jeho vláda využila takzvaný článok 49.3, ktorý je plne zákonný, ale zároveň do značnej miery kontroverzný.

Analytici sa zhodujú, že francúzsky prezident je v mimoriadne zraniteľnej pozícii. Kritika jeho dôchodkovej legislatívy pritom ani zďaleka nie je „len“ o dôchodkoch, ale otvára diskusiu o fungovaní celej krajiny.

Čo sa stalo v národnom zhromaždení

Keď už Macronova vláda videla, že sa schyľuje k najhoršiemu, pristúpila k núdzovému riešeniu. Zákon, ktorým zvyšuje vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, pretlačila takzvaným článkom 49.3.

O čo ide?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie