Denník N

„Vynadal mi, o 30 sekúnd ma už chválil.“ Pri Weissovi to majú ťažšie Slováci, lebo všetkému rozumejú, aj čo si zašomre

Weiss st. počas zápasu proti Bazileju. Foto - TASR
Weiss st. počas zápasu proti Bazileju. Foto – TASR

Tento rok dotiahol Slovan do jarnej časti európskej súťaže, tretej najvyššej v hierarchii.

Vladimír Weiss starší je spolu s Jánom Kozákom starším najvýraznejšou trénerskou postavou Slovenska v ére samostatnosti. Dvojica dosiahla najväčšie úspechy, so svojimi klubmi a najmä s reprezentáciou.

Obaja majú však aj kontroverzné vystupovanie, svojský koučing a manažment tímu aj hráčov. Sú teda najvýraznejšími osobnosťami nielen úspechmi, ale aj štýlom a správaním.

„Weiss? Zažil som jeho nekompromisnosť pred jedným ligovým zápasom. Vyhodil dvoch hráčov, pretože porušili životosprávu. Bez milosti ich vyhodil. Nebudem konkretizovať mená, ale boli to brankár a útočník. Už sa s nimi nebavil, sklamali jeho dôveru a tým uňho nadobro skončili,“ vysvetľuje pre Denník N Martin Mikulič, ktorý pod Weissom pôsobil v Artmedii Petržalka.

Prakticky s každým tímom, v ktorom pôsobil, hral nad jeho možnosti. Weiss je určite najúspešnejším koučom moderného Slovenska. S Artmediou Petržalka hral v Lige majstrov proti slávnym klubom, so Slovenskom sa dostal na majstrovstvá sveta, s Gruzínskom mu Euro ušlo o jediný zápas, Slovan Bratislava dostal do vyraďovacej fázy Európskej konferenčnej ligy aj do skupiny Európskej ligy.

„Toto dokázal s mužstvami, ktoré nikdy neboli favoritom. Úprimne si myslím, že jeho trénerské úspechy bude veľmi ťažké zopakovať. Mrzí ma, že sú do veľkej miery nedocenené,“ hovorí Roman Švantner, kondičný tréner ŠK Slovan Bratislava, ktorý pôsobí vo Weissovom tíme už vyše 10 rokov.

Všetky tie úspechy však idú ruka v ruke s mnohokrát kontroverzným správaním trénera, ktorý bol vždy známy perfekcionizmom. Ak ho niekto nenapĺňal, nemlčal o tom. Či už „fénom“ v šatni, ako hovorí Martin Mikulič, alebo na tlačovej konferencii, čo je čoraz častejším javom.

Nezaslúžia si nosiť dres Slovana

Nie je to prvýkrát, čo takto ostro vystúpil proti vlastným hráčom. Deje sa to prakticky od začiatku jeho druhého pôsobenia v Slovane, teda od roku 2021.

  • „Dal som šancu hráčom, ktorí si myslia, že sú plnohodnotní hráči. Bohužiaľ, pravda je niekde inde. Niektorí hráči, ktorí nastúpili, nemajú na to, aby boli v Slovane. Je to aj moja chyba, že im vôbec dôverujem,“ povedal po minulotýždňovom neúspešnom ligovom zápase proti Žiline a tesne pred pohárovým duelom s Bazilejom.
  • „V Bazileji sme hrali dobre, v Trenčíne hrozne. Z toho som vyvodil dôsledky, pretože toto je klub, nie dovolenkový ústav,“ povedal minulý rok po jednom zo skupinových zápasov s Bazilejom. Tými dôsledkami bolo vyradenie troch hráčov z kádra. Boli nimi Ivan Šaponjić, Uche Agbo a Richard Križan.
  • „Hráči majú vytvorené skvelé podmienky. Aby sa takto prezentovali, nie je ďalej únosné pre mňa, majiteľa ani divákov. Buď som ja slabý tréner, alebo sú oni slabí hráči,“ hovoril zase v roku 2021 po zápase s Ružomberkom.
  • Podobne hovoril v roku 2012, keď kritizoval hráčov, ktorí si nezaslúžia nosiť dres Slovana, a vtedy sa o tom rozprával so šéfom klubu – Ivanom Kmotríkom.

Dôvodov, pre ktoré sa Weiss takto vyjadruje, je niekoľko. Jedným je, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

ŠK Slovan Bratislava

Vladimír Weiss

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie