Denník N

Chovan nebude slovenský Karius. Skúste zavolať do Arsenalu, či chcú po chybe vyhodiť brankára, hovorí jeho bývalý tréner

Brankár Slovana Bratislava Adrián Chovan. Foto - TASR
Brankár Slovana Bratislava Adrián Chovan. Foto – TASR

Nestalo sa to prvý a ani druhý raz, dokonca ani tretí raz. Dokedy? Do včera, napísali po štvrtkovom zápase ultras Slovana.

„Aďo je veľmi dobrý chalan, výborný človek a aj dobrý brankár. Nevyšlo mu to, áno, nie je to prvýkrát. Stalo sa, čo sa stalo, nikto ho nezatracuje, je to člen nášho tímu. Takisto hráči, všetci ho podržíme,“ vyhlásil tréner Vladimír Weiss starší po prehre s Bazilejom.

Jeho Slovan hral zápas roka a nezvládol ho aj pre situáciu v nadstavenom čase. Zeki Amdouni spoza šestnástky nakopol loptu na bránu, pomerne jednoduchá strela. Adrián Chovan však urobil chybu a loptu nechal zapadnúť do siete. Bazilej vyrovnal a následne Slovan vyradil po penaltách.

Weiss sa po zápase snažil svojho hráča podržať. Ako skúsený tréner totiž vie, čo podobná chyba môže urobiť so psychikou hráča. Lorisovi Kariusovi prakticky ukončila kariéru. Rovnako ako Weiss to však necítili ultras slovenského klubu, ktorí prostredníctvom statusu na sociálnej sieti Instagram zatratili jednotku Slovana.

„Nestalo sa to prvý a ani druhý raz, dokonca ani tretí raz. Dokedy? Do včera. Včerajšok bol poslednou kvapkou hanby a utrpenia, ktorú sme boli ochotní tolerovať. Niekoľko mesiacov, niekoľko dôležitých zápasov sme sa snažili podporiť Adriána Chovana mohutným skandovaním aj napriek predchádzajúcim blamážam. To sú tie najviac do očí bijúce hrúbky,“ píše sa v statuse.

27-ročný brankár Slovana sa ocitol v kritickej časti kariéry. Prestúpil do najväčšieho slovenského klubu, kde sa chyby neodpúšťajú a kde sú požiadavky na konzistenciu výkonov vysoké. Logicky má menej zákrokov na zápas ako v Zlatých Moravciach, ale každý, ktorý mu nevyjde, je pod drobnohľadom.

Urobil niekoľko chýb v kľúčových momentoch a teraz v tom najhoršom – v osemfinále Európskej konferenčnej ligy. V prípade postupu nešlo len o prestíž, ale aj o peniaze.

Môže sa z nej oklepať ako mnohí svetoví brankári, veľké chyby robia aj brankár Liverpoolu Alisson, David De Gea z Manchestru United, v ostatnom odvetnom zápase Európskej ligy dostal gól z polovice ihriska aj gólman Arsenalu Aaron Ramsdale.

Alebo ho môže psychicky zničiť, že mu prakticky ukončí kariéru na najvyššej úrovni, ako sa to stalo Lorisovi Kariusovi, ktorý za pár rokov prešiel z finále Ligy majstrov do pozície tretieho brankára v Newcastle United.

„Aďo ma hráčske aj ľudské kvality na to, aby bol prvým brankárom ŠK Slovan Bratislava,“ hovorí pre Denník N Martin Matlák, tréner brankárov Zlatých Moraviec, odkiaľ Chovan v júni 2021 do Slovana prestúpil.

V texte sa dočítate:

  • prečo sa z Chovana nestane slovenský Karius;
  • čo Chovan teraz potrebuje;
  • prečo si ho Slovan vybral;
  • či je Chovan náchylný na chyby;
  • prečo si Matlák myslí, že Chovan nie je jediný zodpovedný za chyby, ktoré urobil.

Weiss s Kuckom ukázali, akí sú športovci

„Adrián Chovan nebude slovenský Loris Karius. Tak, ako sa presadil v FC ViOn Zlaté Moravce, dokáže to aj v ŠK Slovan Bratislava, potrebuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska konferenčná liga

Futbal

ŠK Slovan Bratislava

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie