Denník N

Nedeľná nekázeň: Camus, Weilová a láska

Albert Camus a Simone Weilová Foto: Wikipedia
Albert Camus a Simone Weilová Foto: Wikipedia

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V čase dospievania, keď sa mi svet javil ako číra absurdita, bol Albert Camus sprievodcom mojej vzbury proti Bohu. Na prahu staroby, keď som v Kristovi našiel cestu k zmyslu utrpenia, sa mi sprievodkyňou stala Simone Weilová. Netušil som, že tí dvaja, takí odlišní ľudia, boli duchovnými blížencami.

Niektorí mŕtvi sú nám bližší než mnohí z tých, čo žijú. Povedal Albert Camus o Simone Weilovej. Zvláštny vzťah. Tí dvaja sa nikdy nestretli. Weilová Camusa nikdy nečítala, Camus Weilovú objavil až po jej smrti. Stretol v nej spriaznenú dušu. Postaral sa o vydanie jej rukopisov. Som presvedčený, že Simone Weilová je jediný veľký duch našich čias, napísal. Dúfam, že tí, čo si to uvedomili, budú mať dostatok umiernenosti a nepokúsia sa prispôsobovať si jej ohromujúce svedectvo. Pokiaľ ide o mňa, vzhľadom na svoje skromné dispozície budem spokojný, ak sa jej dielo mojím pričinením stane známym a bude sa šíriť. Jeho plný dosah ešte iba čaká na svoje ocenenie. Čo mohlo spájať ateistu Alberta a kresťanskú mystičku Simone?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie