Denník N

Horiaca Štiavnica: kým plamene ničili historické centrum, ľudská reťaz zachránila obrazy, staré knihy aj listiny z archívu (+ video)

Horiace centrum Banskej Štiavnice a desiatky ľudí, ktorí zachraňovali knihy a umelecké diela. Foto - Irena Chovanová, TASR a Ozbrojené sily SR
Horiace centrum Banskej Štiavnice a desiatky ľudí, ktorí zachraňovali knihy a umelecké diela. Foto – Irena Chovanová, TASR a Ozbrojené sily SR

Všetko sa dialo veľmi rýchlo. Rýchlo sa šíril požiar a rýchlo sa zaktivizovali aj ľudia. V Banskej Štiavnici v sobotu zhoreli strechy siedmich historických budov, ľudia však pomohli zabrániť omnoho väčším škodám.

Na Trojičnom námestí s pribúdajúcim dymom pribúdali aj dobrovoľníci. Zachraňovali, čo mohli – cez okná Galérie Jozefa Kollára si podávali obrazy aj plastiky a nakladali ich do dodávok.

Z ruky do ruky v ľudskej reťazi putovali listiny chodbami Banského archívu. Knihy z blízkeho antikvariátu, niektoré staré aj stovky rokov, nosili ľudia v krabiciach von a rozkladali ich na pódiu na námestí.

V tom čase bol oheň príliš blízko a nikto nevedel, ako sa situácia vyvinie.

Video: Skaza po požiari v historickom centre Banskej Štiavnice (autorka: Martina Koník)

Banské múzeum, galéria, meštiansky dom s kultovým divadlom

Požiar vypukol predpoludním zrejme v historickom dome, kde sídli turistická atrakcia Banka lásky.

Historické centrum Banskej Štiavnice, ktorá patrí do svetového dedičstva UNESCO, bolo približne o piatej hodine popoludní plné dymu, hasičov a vojakov. V čase, keď premiér Eduard Heger rozprával o požiari, za jeho chrbtom horelo Banské múzeum a hasiči sa snažili nastriekať do útrob budovy čo najviac vody.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Požiar v Banskej Štiavnici

Slovensko

Teraz najčítanejšie