Denník N

Znalec Banskej Štiavnice: To, ako pomáhali ľudia, bolo skvelé, teraz je na rade vláda (+ video)

Martin Macharik pozná historickú Banskú Štiavnicu ako majiteľ firmy, ktorá opravuje aj historické domy, miestny poslanec aj podnikateľ. Dôsledky požiaru budú ďalekosiahle, hovorí.

Martin Macharik (48) býva v Banskej Štiavnici, podniká v turizme, spravuje Kalváriu, stará sa o Skautský dom a má aj malú stavebnú firmu, ktorá sa špecializuje na rekonštrukciu historických objektov. Je poslancom mestského zastupiteľstva a roky koordinoval záchranu Kalvárie.

Čo ste mali pôvodne naplánované na sobotu?

Chcel som využiť pekné jarné počasie a s dvomi synmi a ešte s jedným chlapcom sme brigádovali na dome. Keď sme videli na Facebooku, čo sa deje, a dozvedeli sme sa, že treba pomáhať, tak sme brigádu odpískali a išli sme.

Video: V Štiavnici zachraňovali umenie pred požiarom stovky ľudí (Autori: Daniel Vražda, Martina Koník)

Aký ste mali pocit, keď ste prišli na historické Trojičné námestie?

Z prvých správ sme sa dozvedeli, že horí Banka lásky. Zhodou okolností sme sa v piatok rozprávali s kolegami z cestovného ruchu, že je dobré, že Banka lásky je, lebo zima bola veľmi slabá v tomto roku. Práve takéto celoročné projekty držia Štiavnicu nad vodou, a keby sa k múzeám pridalo ešte nejaké welnes alebo poriadna plaváreň, zima v Štiavnici by vyzerala lepšie. Za 24 hodín to tam horelo… Neviem, v akom stave je Banka lásky, ale vyzerá to zle.

Išli ste do mesta a čo ďalej?

V prvej chvíli sme ani nešli do mesta, lebo sme si mysleli, že hasiči to zvládnu. Ukázalo sa, že je ohrozená aj vedľajšia budova štátneho archívu, potrebovali pomoc, tak sme tam rýchlo utekali. Potrebovali aj nejaké jedlo, máme reštauráciu, tak sme niečo doniesli. Bolo tam dosť ľudí, ale potom sa plameň presunul na ďalšie objekty. Začala horieť Základná umelecká škola a Berggericht, mineralogická expozícia Banského múzea, tak sme pomáhali vynášať knihy z antikvariátu a neskôr sme pomáhali sťahovať galériu Jozefa Kollára.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Požiar v Banskej Štiavnici

Slovensko

Teraz najčítanejšie