Denník N

Na Vlhovú čakali novinári dlho. Vypadnutie hodila rýchlo za hlavu a skončiť kariéru sa nechystá

Petra Vlhová. Foto -TASR/AP
Petra Vlhová. Foto -TASR/AP

Petra Vlhová nedokončila obrovský slalom na finále Svetového pohára v Soldeu, vyhrala Mikaela Shiffrinová.

Dva dni Petry Vlhovej ukázali dve tváre jej sezóny. Vo finále Svetového pohára v andorrskom Soldeu najskôr vyhrala v sobotu v slalome.

Potom však prišiel nedeľný obrovský slalom. Vlhová v ňom mala bojovať o celkové druhé miesto v poradí obrovského slalomu a v celkovom poradí Svetového pohára. V oboch však mohla klesnúť aj mimo najlepšej trojice.

Vydala sa na trať prvého kola a medzičasy naznačovali, že od priebežnej líderky Mikaely Shiffrinovej rýchlejšia nebude. Posledné bránky pred cieľom však vypadla.

„Petra už chcela pustiť lyže smerom do cieľa a vypadla,“ hodnotila televízna expertka JOJ Šport a bývalá lyžiarka Jana Wollnerová.

Pripísala si tak nula bodov a boj o druhé miesto v poradí o glóbusy sa zamotal.

Federica Brignoneová, ktorá s ňou mala súperiť o celkové umiestnenia, sa vydala na trať hneď po jazde Vlhovej. Bolo jasné, že po vypadnutí Vlhovej to má vo vlastných rukách. Jej jazda však trvala ešte kratšie ako u Vlhovej. Stihla prejsť iba prvým medzičasom (ktorý mala najrýchlejší zo všetkých) a vypadla.

Razom tak bolo rozhodnuté. Vlhová si napriek vypadnutiu udrží celkové tretie miesto v poradí Svetového pohára.

Slovenská lyžiarka dlho nechodila pred novinárov. Pre JOJ Šport poskytla rozhovor až po skončení mužského slalomu niekoľko hodín po vypadnutí. Väčšinou sa aj po vypadnutí pretekári dostavia oveľa skôr. „Prebolelo to rýchlo. Taký je šport. Vôbec som nerozmýšľala nad tým, že som celkovo tretia. Rozmýšľala som nad tým, čo som mohla spraviť lepšie, aby som nevypadla,“ hodnotila Vlhová.

Súperka nevyužila šancu

Ešte pred pretekmi bola priebežne druhá v celkovom poradí obrovského slalomu. Tam oň bojovala okrem Brignoneovej aj s Martou Bassinovou a Larou Gutovou-Behramiovou. Bolo jasné, že ak zvyšné dve pretekárky nevypadnú, pri tesných bodových rozostupoch určite Vlhovú predbehnú.

Vypadnutie Brignoneovej zrejme nemôžeme pripisovať tomu, že by znervóznela z boja o druhé miesto vo chvíli, keď Vlhová pred ňou vypadla. Keďže šla na štarte hneď za ňou, nie je vylúčené, že ani nevedela o Vlhovej vypadnutí.

„Rozprával som sa s vypadnutými pretekárkami. Nikto nemá body a pozície ako prioritu číslo jedna, keď ide na štart. Každý chce vyhrať, o to ide,“ hovoril lyžiar a expert televízie JOJ Šport Andreas Žampa priamo zo strediska.

Navyše ešte hneď po Vlhovej a Brignoneovej vypadla aj ďalšia spolufavoritka Sara Hectorová. Vo Svetovom pohári je najväčšou prestížou mať práve štartové čísla od jedna do sedem. Ide o najelitnejšiu skupinu pretekárok v disciplíne (tento systém platí iba pri slalome a obrovskom slalome, zjazd a super-G sa žrebujú inak, pozn. red.), nastala tak paradoxná situácia, keď sa z najlepšej sedmičky lyžiarok do cieľa dostali iba štyri.

„Veľká škoda, myslím si, že ak by Petra a Federica Brignoneová dokončili preteky, mohlo to byť zaujímavé,“ vravela Wollnerová v štúdiu JOJ Šport.

Zatiaľ čo v sobotu, teda po víťazstve v slalome, padali u Vlhovej slová o motivácii o príprave do ďalšej sezóny, vypadnutie v obrovskom slalome, naopak, naznačuje, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Vlhová newsletter

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie