Denník N

Peniaze nájdeme, sľubuje Heger Banskej Štiavnici, pomoc ponúkajú aj českí odborníci (+ video)

Premiér Eduard Heger počas požiaru v Banskej Štiavnici. Foto - TASR
Premiér Eduard Heger počas požiaru v Banskej Štiavnici. Foto – TASR

Špeciálne zasadnutie vlády v Banskej Štiavnici bude približne o dva týždne. Požiar zrejme napáchal obrovské škody a úrad vlády je pripravený mobilizovať svoje finančné prostriedky.

Historické centrum Banskej Štiavnice zostáva po sobotnom ničivom požiari uzavreté pre verejnosť. Až v nedeľu poobede hasiči oficiálne potvrdili, že oheň definitívne zlikvidovali. Hasiči pracovali celú noc a po hasení sa sústredili na odčerpávanie vody z domov.

Voda, ktorou sa pri rýchlo sa šíriacom ohni muselo hasiť, spôsobila v budovách veľké škody. Budovy v centre stoja opreté jedna vedľa druhej, čo pri silnom vetre, ktorý v sobotu od rána fúkal, a pri drevených krovoch a stropoch spôsobilo, že sa požiar dlho nedarilo zastaviť.

Presný rozsah škôd v historickom centre Banskej Štiavnice, ktoré patrí do svetového dedičstva UNESCO, ešte nie je známy, no prvé správy prichádzajú. Vláda avizuje, že mestu pomôže, svoje odborné kapacity ponúklo už Česko.

Video: Na poslednú chvíľu som presvedčil hasičov, aby hasili náš krov, vraví šéf archívu v Štiavnici (autorka: Martina Koník)

Galéria Jozefa Kollára dopadla pomerne dobre

Sedem historických budov je bez strechy a niektoré aj bez vrchných podlaží. Banka lásky, kde sa požiar začal, ďalej reštaurácia, dva súkromné domy, Banské múzeum. V skutočnosti zhorelo viac ako sedem budov, pretože Múzeum je zložené zo štyroch stavieb a Banka lásky sú vlastne dva domy.

Plamene preskočili aj na starý meštiansky dom na kopci nad múzeom, kde sídli kultúrne centrum Eleuzína.

Požiar v Banskej Štiavnici. Foto – TASR

Múzeum Berggericht so vzácnou mineralogickou zbierkou je najviac poškodenou budovou, povedala riaditeľka Slovenského banského múzea Zuzana Denková. Aj vďaka pomoci dobrovoľníkov sa podarilo evakuovať celú expozíciu, depozitáre i výstavy, napísala v noci. „Pred chvíľou som prešla oba objekty. Galéria zostala ohňom nedotknutá, akurát priestory susediace s Berggerichtom sú mokré.“

Pod Slovenské banské múzeum patria okrem iného Berggericht a Galéria Jozefa Kollára. Vedenie múzea neskoro v noci predpokladalo, že rozsah škôd na Berggerichte, kde sú mineralogické zbierky, bude „fatálny“, a vyjadrilo aj obavy o statiku. Na Facebooku napísali, že s najväčšou pravdepodobnosťou bude nevyhnutné odstrániť torzo strešnej konštrukcie, ktorá sa na mnohých miestach prepadla do budovy.

V nedeľu prišli trochu optimistickejšie, aj keď stále len čiastkové informácie. „Prešla som aj Berggericht a stropy sa neprepadli, vlastne iba jeden,“ napísala Denková na Facebooku. Hasiči podľa nej pomôžu s odvodnením najkritickejších priestorov.

Záber na Galériu Jozefa Kollára z leta 2019. Foto – Lukáš Rohárik

„Verím, že nám vláda pomôže tak, ako dnes sľubovala, lebo naše múzeum bolo aj pred touto tragédiou ohlodané na kosť,“ dodala. „Som šťastná, že sme neprišli o vzácne archiválie v Slovenskom banskom archíve. A že sa nik nezranil.“

Premiér Eduard Heger v sobotu priamo v Banskej Štiavnici avizoval, že vláda mestu pomôže, a zopakoval to aj v nedeľu. V horizonte dvoch týždňov tam chce zorganizovať výjazdové zasadnutie vlády. Primátorka Nadežda Babiaková predsedovi vlády povedala, že potrebuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Požiar v Banskej Štiavnici

Slovensko

Teraz najčítanejšie