Denník N

Keď kýchne motýľ

Eleuzína po víkendovom požiari. Foto - FB Eleuzína
Eleuzína po víkendovom požiari. Foto – FB Eleuzína

Horelo kultúrne centrum Eleuzína, v ktorom sa hrával podľa mňa divadelný počin desaťročia, predstavenie Kosmopol.

Autor je dramatik

Boli sme zaskočení rýchlosťou ohňa, hovoria priami účastníci sobotného požiaru v Banskej Štiavnici. Najprv sa valil iba hustý dym, no o niekoľko minút nasledovali plamene, ktoré pohlcovali unikátne stavby, renesančné stropy, fresky, národné kultúrne dedičstvo zapísané na listinu UNESCO.

Čo nezničili plamene, to poškodila voda, akokoľvek je bez nej hasenie nemožné. Stratil som na chvíľu dar reči, keď som videl budovy, okolo ktorých som iba nedávno kráčal pri návšteve mesta, v ktorom sa narodila moja manželka. Osobne najviac sa ma dotklo poškodenie nenápadného meštianskeho domu, ktorý síce nebol architektonickým klenotom ako dom Maríny, Banské múzeum či Galéria Jozefa Kollára, ktorý však v očiach vnímavej časti verejnosti, ktorá vie, že nie výkriky na našej politickej scéne, ale kultúra, to oveľa tichšie médium, znamená pre našu krajinu nepomerne viac a každé jej ohrozenie spôsobuje Slovensku nenahraditeľné škody. Áno, horelo kultúrne centrum Eleuzína, v ktorom sa hrával podľa mňa divadelný počin desaťročia, predstavenie Kosmopol. O niekoľko mesiacov mali začať ďalšie reprízy…

Pomoc Štiavnici môžeme prejaviť finančnou zbierkou na Donio a akiste aj Eleuzína a kolektív Kosmopolu spustia ďalšiu zbierku na obnovu priestorov, v ktorých dokáže pretrvávať čosi také krehké ako duch divadla.

Veľmi záhadný jav, to divadlo, robím ho už takmer štyridsať rokov a stále ho nedokážem presne pomenovať. Prievan v dušiach, trvajúci len pár hodín? Chvíľa, čo nás zasiahne na dlhé dni dopredu? Neviem, asi stále nemám slov.

Obrazy a umelecké artefakty, pokiaľ ich odnesú z dosahu plameňov, ako urobili obdivuhodní dobrovoľníci v Štiavnici, prežijú. Knihy sú zraniteľnejšie, papier horí rýchlo a efektívne, to vedeli už jezuiti aj nacisti. Ale divadelný zážitok, ktorý je čosi ako kýchnutie motýľa, je z najzraniteľnejších. Verím, že kolegyne a kolegovia z Banskej Štiavnice prečkajú svoje zlé časy a opäť sa aspoň na chvíľu stanú dávno minulými obyvateľmi tohto mesta, aby zahrali jeho príbeh od prvej republiky Československej skoro až dodnes.

A my opäť zažijeme zázrak, keď kýchajú motýle.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Požiar v Banskej Štiavnici

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie