Denník N

Ficov revanš by stredná vrstva schytala na celej čiare

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V novej ére Roberta Fica by bol jedinou istotou ťažký politický konflikt a prehlbovanie spoločenského rozkolu.

Autor je bývalý poradca predsedu vlády

Ľudia chcú pokoj, stabilitu a istoty. Sú to všeľudské potreby bez ohľadu na to, že im občas mazaný politik prízvukuje, že si ich zaslúžia od vlády. Avšak s presnosťou šublery sa o dvoch politikoch dá povedať, že je to pre nich nesplniteľná úloha. Jeden nedokáže zabezpečiť pokoj, stabilitu a istoty pre svoju „zapuzdrovanú“ povahu, druhý pre svoje osobné záujmy.

Spomienky na rozkladné vládnutie Igora Matoviča sú čerstvé, jeho šance na repete sú mizivé, takže ho pre túto chvíľu môžeme vynechať. Skutočnú politickú reinkarnáciu prežíva ten druhý. Výrok, že Robertovi Ficovi patrí povolebná budúcnosť, by ešte pred dvoma rokmi stál na vode. Dnes na oveľa pevnejšom podklade ako H2O.

Ústredným bodom politického snaženia Roberta Fica je opätovné ovládnutie orgánov činných v trestnom konaní a vyvinenie seba i ostatných kumpánov, voči ktorým má záväzky. Keby sa rozviazal jazyk im, bolo by pútavé sledovať, či by v jeho prípade znova zafungoval superstar medzi paragrafmi – paragraf 363.

Zároveň je to vcelku dlhý zástup ľudí, ktorí čakajú od lídra opozície pomoc. Od bručiaceho bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika cez obžalovaných oligarchov Brhela, Bödöra až po bývalých policajtov a siskárov na čele s exprezidentom policajtov Tiborom Gašparom a exriaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským vo vedľajšej úlohe. V tom celom sú, pravdaže, aj silné emócie – poníženie, únik pred spravodlivosťou, odveta, pomsta, clivota za stratenou mocou a výsadami.

Dejiny sa zopakujú, ale nie ako fraška

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie