Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Hádame sa o stoličke pri postieľke, hoci vieme, že problém je úplne inde 

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

stále ma dokáže fascinovať, ako sa spoločnosť len pomaly zbavuje zlozvykov a postupov, ktoré sa ukázali ako škodlivé a zraňujúce. Tá istá spoločnosť vie byť na druhej strane úžasne dynamická vo využívaní najnovších technológií, trendov, v zhŕňaní nových vecí.

Je 21. storočie, sociálne vedy nám hovoria, aké sú pre deti dôležité blízke osoby, a to hlavne v ťažkých, nových a potenciálne traumatizujúcich momentoch, ale Slovensko sa stále nevie zhodnúť na tom, ako to urobiť, aby rodičia mohli byť pri svojich chorých deťoch v nemocnici.

Píšem o tom v téme týždňa.

Slabý progres stále zaznamenávame aj v ochrane žien pred sexizmom či násilnými vzťahmi, hoci už nastávajú pozitívne zmeny a tieto ženy už majú nástroje, ako zmierniť vplyv toxického partnerstva, ako ukazuje príklad zo Španielska. Môžete si o tom prečítať v dnešnom diele.

Rovnako aj profil poľskej aktivistky, ktorú odsúdili za to, že inej žene dala potratovú tabletku.


Téma týždňa: Toto zdravotníctvo nie je pre deti

Priznám sa, vôbec nemám dobrý pocit z toho, ako sa na Slovensku odvíja debata o tom, ako rodičom umožniť, aby uplatnili svoje právo byť pri dieťati počas jeho hospitalizácie.

Začnime s tým, že toto by už vôbec nemala byť téma a už vôbec by nemala byť redukovaná na to, či majú nemocnice dosť inventáru a priestoru na to, aby rodičia mohli byť s dieťaťom počas celého jeho pobytu v nemocnici.

To je umelý problém a dobrá výhovorka na to, aby sa nič nezmenilo na súčasnej situácii, keď síce teoreticky máte právo sprevádzať dieťa, ale veľmi často len vtedy, keď ste dosť asertívny, máte slovnú zásobu, ktorá znie „právnicky“, za žiadnych okolností sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Pod slnkom Jany Shemesh

Tipy na filmy a seriály

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie