Denník N

Týždeň v zdraví: Aký je život s obsedantno-kompulzívnou poruchou? Je dôležitejšia kvalita alebo dĺžka spánku? Je fajčenie cigár zdravšie?

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  všetko dôležité o obsedantno-kompulzívnej poruche;
  •  prečo je pre kvalitu života najdôležitejšia nie dĺžka, ale kvalita spánku;
  •  aké negatívne vplyvy na zdravie má fajčenie cigár.

Život s obsedantno-kompulzívnou poruchou nie je jednoduchý

Pamätáte sa na detektíva Monka? Nie, nebol to ten škaredý vyšetrovateľ, ktorý doma nemal žehličku a chodil pátrať vo večne dokrčenom baloniaku. Monk bol iný v tom, že žil s obsedantno-kompulzívnou poruchou, ktorá mu spôsobovala často až bizarné a komické komplikácie pri pátraní.

Neseriálový reálny život s obsedantno-kompulzívnou poruchou (OCD) vôbec nie je jednoduchý a niet dôvodu zľahčovať to. Pozrime sa teda na fakty, ktoré nám pomôžu pochopiť, čím všetkým musia ľudia trpiaci touto poruchou denne prechádzať.

OCD môžeme považovať ak nie za bežné, tak určite nie výnimočné, chronické a dlhotrvajúce duševné ochorenie s nenápadným a individuálnym nástupom, ktorý je v počiatku ťažké zachytiť.

Podľa medzinárodnej klasifikácie chorôb ICD-11 Svetovej zdravotníckej organizácie sú hlavnou črtou OCD opakované vtieravé (obsedantné) myšlienky a nutkavé (kompulzívne) činy.

Obsedantné myšlienky sú:

  • idey, nápady, obrazy a

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie