Denník N

Vývoj bojov (389. deň): Ukrajinci testovali Rusov pri Orichive. Je to jedno z miest, kde prichádza do úvahy budúca ofenzíva

Ukrajinský vojak v Avdijivke. Foto - TASR/AP
Ukrajinský vojak v Avdijivke. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Inštitút pre štúdium vojny vidí kulmináciu ruskej ofenzívy.
  • Náznak ukrajinského útoku prišiel tam, kde by to Rusov bolelo. 
  • Bachmut je bez zásadnej zmeny. Rusi vraj zbierajú sily na záverečný pokus.
  • Pri Avdijivke sa Rusi snažia preťať cestu na západ.
  • Mapy dňa – Bachmut, Avdijivka a Zaporižžská oblasť.
  • Videá dňa – ukrajinský útok a jeho následky; útok pri Vuhledare z ruského pohľadu; neúspešný pokus o zničenie Bayraktaru; vojak v zákope počas ostreľovania; zápalná munícia a jej účinky; nové video z nebezpečnej misie do Mariupola.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 19. marca. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Američania vidia kulmináciu. Uplynulé týždne sme písali takmer výhradne o ruských útokoch.

Výsledkom ruskej zimnej ofenzívy, ktorá plynulo prešla do jarnej, je však iba dobytie Soledaru a niekoľkých dedín. Situácia v Bachmute a čoraz viac aj v Avdijivke síce hrozí obkľúčením ukrajinských obrancov, ale vzhľadom na vynaložené úsilie a utrpené straty sa dá povedať, že Rusom zima priniesla porážku.

Analytici Inštitútu pre štúdium vojny v najnovšom súhrne navyše pripúšťajú, že práve sledujeme kulmináciu ruskej snahy. Opierajú sa pritom aj o tvrdenia ukrajinských predstaviteľov, ale celkový priebeh bojov im dáva za pravdu.

Američania píšu, že na útoky počas uplynulých mesiacov Rusi použili veľkú časť z 300-tisíc mobilizovaných záložníkov z jesene. Z Ruska aktuálne prichádzajú správy o náznakoch novej vlny mobilizácie. Podľa Američanov však „ak 300-tisíc ruských vojakov nezabezpečilo Rusku rozhodujúcu ofenzívnu prevahu, je veľmi nepravdepodobné, že zapojenie dodatočných síl z budúcej mobilizácie zabezpečí dramaticky rozdielny výsledok počas tohto roka“. Preto píšu: „Ukrajina má vhodné predpoklady na znovuzískanie iniciatívy a uskutočnenie protiofenzívy v kritických častiach frontovej línie.“

Náznak ukrajinského útoku prišiel tam, kde by to Rusov bolelo. Zatiaľ len možný náznak možnej budúcej ofenzívy, a aj to so sporným výsledkom priniesli víkendové udalosti v Zaporižžskej oblasti. Dnešná časť sa napriek tomu bude venovať najmä im, pretože k zatiaľ malému ukrajinskému útoku došlo na mieste, ktorého sa Rusi už mesiace obávajú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie