Denník N

Ako ma zmenilo narodenie dieťaťa: Desať rokov v práci som nevyhorela, po roku na materskej som tomu bola blízko

Foto - archív Gabriela Virostková
Foto – archív Gabriela Virostková

Gabriela Virostková pracovala ako poradkyňa v Európskom parlamente, neskôr pre štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa. Z ministerstva odchádzala tesne pred pôrodom. Po roku a pol so svojím synom napísala status, ako žena môže stratiť samu seba.

„Po roku materstva znepokojene konštatujem, že mi počas tých desiatok kurzov nikto poriadne nepovedal, že základom je starať sa o seba a nájsť si svoj čas,“ napísala na Instagram. V rozhovore opisuje:

  • aký bol jej rok a pol so synom;
  • prečo prestala myslieť na seba;
  • aké tlaky spoločnosti a sociálnych sietí zažíva ako matka;
  • ale aj o tom, ako sa materstvo vníma v Bruseli, kde roky  pôsobila.

Váš syn má o chvíľu rok a pol. Aké to bolo pre vás obdobie?

Predtým som bola kariérnejšie nastavený typ človeka. Študovala aj pracovala som v zahraničí, potom na Slovensku. Keď sa narodil syn, bola to pre mňa veľká zmena. Je to krásne obdobie, ale veľmi náročné. Náš malý nerád spí, prešli sme si rôznymi zdravotnými komplikáciami aj kolikami, hodinami hojdania na fitlopte, v nosičoch, spaním na rukách počas noci. Nečakala som, že to bude aj fyzicky také náročné.

Pred materskou ste pracovali na ministerstve zahraničných vecí. Z práce ste odchádzali tesne pred pôrodom. Aké boli posledné týždne v práci?

Bola som veľmi zaneprázdnená. Pôsobila som v kabinete štátneho tajomníka Martina Klusa, ktorý mal na starosti covid – konkrétne cestovanie a hraničný režim. Mali sme často krízové stretnutia a musela som veľakrát presúvať prípravné kurzy na pôrod. Bolo to hektické obdobie. Po práci som bežne odpovedala priateľom a známym, lebo mi písali desiatky otázok o pravidlách pri cestovaní. Keď som nastúpila na materskú, trvalo mi asi dva týždne, kým som sa nastavila, že už nie som v práci. Narodením dieťaťa nastal zlom.

Ako ste sa zmenili vy za rok a pol?

Keď sa narodil Tobias, samu ma prekvapilo, ako som sa na sto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rozhovory

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie