Denník N

Konanie Číny „nemožno ospravedlniť“. Prečo krajina ukrýva údaje o pôvode koronavírusu?

Predstavitelia WHO na trhu vo Wuchane v roku 2021. Foto – AP
Predstavitelia WHO na trhu vo Wuchane v roku 2021. Foto – AP
  • WHO sa pustila do Číny po tom, ako vyšlo najavo, že krajina tri roky zatajovala údaje, ktoré spájali pôvod covidu so psíkmi medvedíkovitými na trhu vo Wuchane.
  • Správanie Číny je záhadou aj preto, lebo pôvod covidu na trhu by vylúčil obvinenia z úniku vírusu. Virológ Boris Klempa sa pri snahe vysvetliť konanie Číny odvolal na slová virológa Christiana Drostena, ktorý povedal, že obchod so psíkmi medvedíkovitými je v krajine obrovský biznis a „môžu mať silný záujem o to, aby neskolaboval“.

Predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v piatok kritizovali Čínu, že sa pri vyšetrovaní pôvodu vírusu SARS-CoV-2 správa podozrivo.

Na mysli mali udalosti ostatných dní, keď sa prevalilo, že v krajine už tri roky disponovali vzorkami z mokrého trhu vo Wuchane, ktoré obsahovali SARS-CoV-2 aj genetický materiál živočíchov.

Dosiaľ nič nenasvedčovalo tomu, že také vzorky sú k dispozícii.

Nájdená DNA pochádzala zo psíkov medvedíkovitých a ďalších zvierat, ktoré dokážu prenášať vírus.

Nové údaje „mohli – a mali – byť poskytnuté už pred tromi rokmi“, povedal na tlačovej besede šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vzorky z databázy zmizli

Sekvencie, ktoré do databázy GISAID uložili čínski vedci, zmizli bez vysvetlenia po tom, ako na ne narazili zahraniční odborníci a čínskych kolegov požiadali o spoluprácu pri ich analýze.

Tento krok (zmazanie údajov) čínska strana nijako nevysvetlila.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Veda

    Teraz najčítanejšie