Denník N

Kým Biden rečnil v Kyjive, Rusi cvičili s čínskymi vojakmi tam, kde sa im darí. V Afrike

Traja žoldnieri z Vagnerovej skupiny a miestny vojak v Mali. Foto - TASR/AP
Traja žoldnieri z Vagnerovej skupiny a miestny vojak v Mali. Foto – TASR/AP

Zbrane, žoldnieri vagnerovci a dezinformácie sú najúspešnejším ruským exportom na africkom kontinente. Kým Západ sa z neho sťahuje, Moskva tam posilňuje svoj vplyv.

Západ už viac ako rok pomáha Ukrajine v boji proti ruskému agresorovi. V Afrike však stráca vplyv a Rusko si ho, naopak, posilňuje.

Prejavilo sa to aj počas prvého výročia vojny proti Ukrajine, keď ruské jednotky v tom čase cvičili spolu s čínskymi vojakmi v Juhoafrickej republike. Rusko je zároveň významným vývozcom zbraní a žoldnierov z Vagnerovej skupiny na africký kontinent.

Ruské lode pri juhoafrickom pobreží

Juhoafrická republika, ktorá patrí k ekonomicky najvyspelejším krajinám afrického kontinentu, vo vzťahu k ruskej invázii na Ukrajinu navonok zastávala neutrálny postoj. Bola jednou z 35 krajín, ktoré sa minulý rok zdržali hlasovania v OSN o odsúdení ruskej vojny.

S 350 príslušníkmi svojich ozbrojených síl sa však pridala k spoločnému cvičeniu ruských a čínskych lodí v afrických vodách, ktoré sa konalo symbolicky práve okolo 24. februára. Jej rozhodnutie ukazuje, že má pri vojne proti Ukrajine bližšie k Moskve než k Západu – podobne ako viacero afrických krajín.

O tom, prečo to tak je, sme sa rozprávali s analytičkou Globsecu Teréziou Rekšákovou, ktorá sa špecializuje na islamistický extrémizmus a džihádizmus.

Juhoafrické národné obranné sily

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie