Denník N

Si môže zlyhať a to Putinovi neodpustí

Čínsky prezident Si Ťin-pching je pri moci od roku 2013. Foto – TASR/AP
Čínsky prezident Si Ťin-pching je pri moci od roku 2013. Foto – TASR/AP

Čína je zhruba desaťkrát ľudnatejšia a má neporovnateľne silnejšie hospodárstvo, zatiaľ čo Rusko, krajina obdarená prírodnými zdrojmi, si uvedomuje, že jej obrovský východný sused má obrovský apetít po jeho surovinách.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Trojdňová návšteva Si Ťin-pchinga v Moskve poukazuje na rastúcu blízkosť medzi vedením Komunistickej strany Číny a Kremľom. Zároveň však poukazuje aj na rozdiely a dilemy.

Čína a Rusko vidia vojnu na Ukrajine úplne inak. Putin (správne) chápe, že prozápadná, úspešná a demokratická Ukrajina predstavuje pre jeho kleptokratický neoimperializmus existenčnú hrozbu. Aby zabránil takejto vyhliadke, je pripravený v susednej krajine spôsobiť spúšť. Čína by, naopak, chcela, aby bola Ukrajina usporiadaná a prosperujúca – bola by lepším zákazníkom pre čínsky export, spoľahlivejším dodávateľom a bezpečnejším miestom pre investície. Ani prípadné členstvo Ukrajiny v NATO a EÚ v Číne nevyvoláva žiadne bezpečnostné obavy.

Putinova propaganda s obľubou zobrazuje Rusko ako obliehanú pevnosť, obklopenú dekadentnými, no napriek tomu hrozivými západnými nepriateľmi. Západná jednota toto posolstvo len posilňuje, no Putinovi to neprekáža. Naproti tomu Si Ťin-pching naliehavo potrebuje zabrániť tomu, aby sa Európska únia plne pripojila ku koalícii vedenej Američanmi, ktorí čoraz viac odporujú jeho ambíciám. Zatiaľ čo sa jeho krajina vyrovnáva s lockdownami súvisiacimi s covidom, Siovým cieľom je posilniť čínsku ekonomiku, nie uvaľovať nové sankcie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie