Denník N

Putinovi sa kopia právne problémy

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Členstvo v Bezpečnostnej rade dáva Rusku príležitosť určovať agendu a zvolávať zasadnutia, ktoré prinajmenšom spotrebúvajú čas a v najhoršom prípade odvracajú verejnú diskusiu od očividných zločinov.

Autor je americký historik

Aj keď sa Američania zaujímajú skôr o zatknutie a proces s Donaldom Trumpom, jeho patrón Vladimir Putin sa ocitá pred oveľa náročnejším súborom právnych problémov. V posledných dňoch sa totiž udialo množstvo veľmi zaujímavých vecí, ktoré v tomto článku aspoň načrtnem. Kolesá spravodlivosti sa môžu otáčať len pomaly a nie je ťažké upadnúť do frustrácie, keď sa zjavné zverstvá nestretnú s okamžitým formálnym odsúdením. Je však ťažké spomenúť si na moment, keď právnická obec venovala v takom krátkom období toľko pozornosti jedinému diktátorovi. Takže teraz aspoň rýchly prehľad dôležitých momentov.

1. Vytvorenie skupiny viac ako tridsiatich štátov pripravujúcich cestu pre vznik špeciálneho tribunálu pre zločin agresie. Už 21. marca zasadla pracovná skupina. Agresia je jedným zo základných trestných činov, ktoré má súdiť Medzinárodný trestný súd v Haagu, a je definovaná ako „plánovanie, príprava, iniciácia alebo vykonanie osobou, ktorá je schopná účinne kontrolovať alebo riadiť politické alebo vojenské akcie štátu, akt agresie, ktorý svojou povahou, závažnosťou a rozsahom predstavuje zjavné porušenie Charty Organizácie Spojených národov.“

Takto definovaný zločin páchajú skôr jednotlivci ako štáty, takže sa zdá, že sa vzťahuje na Vladimira Putina a ďalších vysokých politických a vojenských predstaviteľov Ruskej federácie. Zo všetkých zločinov spáchaných na Ukrajine a v súvislosti s ňou sa tento vo všeobecnosti považuje za najjednoduchší na stíhanie. Významný právnik Philippe Sands podporil práve tento prístup. Na stránke Just Security nájdete výber článkov na túto tému.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie