Denník N

35 rokov

Foto – svieckovamanifestacia.sk
Foto – svieckovamanifestacia.sk

Skúsme sa raz vzoprieť „hviezdam“, nečakať na ich pomoc a rozhodnúť o svojom osude podľa svojej vôle. Tento rok v septembri na to máme príležitosť.

Po tridsiatich piatich rokoch od Sviečkovej manifestácie vidíme, že jej výzvy i statočnosť občanov na Hviezdoslavovom námestí niesli prorocký odkaz do budúcnosti.

V prvom rade to bolo „pravé slovo vyslovené v pravý čas“. V slovenskej spoločnosti dozrel čas, alebo biblicky povedané, nastala plnosť časov pre takúto udalosť. Takto, po vypočutí jedného, dvoch oznámení na Hlase Ameriky alebo v Rádiu Vatikán prišli ľudia z celého Slovenska a na Hviezdoslavovom námestí ich boli tisíce. Pravé slovo vyslovené v pravú chvíľu má túto moc, ale zároveň ak sa nevysloví, často treba čakať roky, možno i desaťročia, kým sa takáto príležitosť znovu naskytne.

Obhajoba náboženských a ľudských práv sa ukázala ako univerzálny program, pri ktorom sa nemožno ideologicky zmýliť. Komunizmus padol v Európe na potláčaní ľudských práv, v prvej línii pamätných udalostí v „zázračnom roku“ 1989 stáli v Európe práve obhajcovia ľudských práv. Z toho pohľadu nemám najmenší problém zorientovať sa v dnešnej dramatickej a hroznej vojne na Ukrajine. Rusko napadlo Ukrajinu, Rusko zabíja vojakov i civilistov, unáša deti, zrovnáva mestá i obce so zemou, Rusko porušuje ľudské práva na Ukrajine a ja viem, koho mám obraňovať. Samozrejme, je tragédiou,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie