Denník N

Štátny tajomník Palkovič: Zatiaľ som optimista, že Rázsochy budú

Michal Palkovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Palkovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nový štátny tajomník Michal Palkovič si nedal skontrolovať kanceláriu po tom, čo u druhej štátnej tajomníčky našli odpočúvacie zariadenie. „Kriticky to neriešim, v pozadí vnímam, že sa udialo niečo nie úplne štandardné.“

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Michal Palkovič je od minulého týždňa novým štátnym tajomníkom na ministerstve zdravotníctva. Poverený premiér Eduard Heger hovorí, že ak by nebola vláda v poverení, bol by ministrom. V prvom veľkom rozhovore vo funkcii hovorí:

  • čo bude na ministerstve riešiť najskôr;
  • kedy budú výsledky auditu Lengvarského rozhodnutí;
  • či bude platiť štandard pre transrodových ľudí, ktorý umožňuje zapísať do dokladov zmenu pohlavia aj bez chirurgického zákroku;
  • aké vzťahy má s Hegerom;
  • ale aj o tom, či si dal skontrolovať kanceláriu pot om, čo u druhej štátnej tajomníčky našli odpočúvacie zariadenie.

Po ohlásení, že budete novým štátnym tajomníkom, sa vyrojili vtipy, že je príznačné, že ministerstvo zdravotníctva povedie patológ. Je na tom zdravotníctvo tak zle, že potrebuje patológa?

Zvyknem to brať tak, že najradšej mám otvorených a chladnokrvných ľudí. Ale keď dáme preč humornú stránku, tak od 2012 sa venujeme manažmentu v zdravotníctve. Niektoré veci sme v zdravotníctve pohli dopredu, aj keď nešlo o poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ale o súdne lekárstvo a patologickú anatómiu. V manažmente sa hýbem dostatočne dlho, aby som vedel nastaviť projektové riadenie a maticový systém riadenia, ktoré momentálne chýbajú.

Post ste prijali na pol roka v období pred predčasnými voľbami. A v situácii, keď meškajú Rázsochy, do konca mesiaca musíte vyriešiť, aké oddelenia budú mať nemocnice v rámci doplnkových programov, a ambulancie od apríla nemajú zmluvy. Prečo ste do toho išli?

Aj na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sme vnímali limity ministerstva a nevideli sme progres. Mali sme pritom v daných veciach detailne vypracované materiály, hovorím o ambulantnom sektore, zákone týkajúcom sa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) alebo o vzdelávaní či katalógu výkonov. Možno od minulého roka sa témy nehýbali nijako.

Môžeme sa k problému postaviť ako mnoho mojich kolegov, ktorí boli oslovení na túto funkciu a povedali, že do toho nejdú, lebo by už nič neurobili. Alebo tak, ako som to urobil ja, že je to šanca ukázať, že sa tu dajú procesy pohnúť dopredu a stabilizovať. Áno, nemám veľkú víziu, že za pol roka urobím na ministerstve neuveriteľný prevrat, ale keď budem odovzdávať štafetu niekomu, kto na ministerstvo príde, nebudem sa za seba hanbiť.

Máte hierarchiu, ktorým problémom začať?

Na ministerstvo som prišiel s tromi okruhmi, ktoré chcem riešiť – ambulancie, DRG a NCZI. Druhá veľká téma je plán obnovy a Rázsochy. To sú priority, na ktoré v krátkodobom horizonte treba nájsť recept. Všetko, čo som v nejakom štádiu prebral, sa teraz snažíme auditovať, zistiť, kde sa agenda zastavila, nájsť riešenie a posunúť to tak, aby sme čerpali financie a spĺňali míľniky a ciele. A aj boli otvorení a úprimní, že keď nájdeme problém, tak to odkomunikujem, že sme sa dostali do stavu, že niečo nedokážeme splniť, ale máme na to alternatívne riešenia.

Na ministerstve prebieha audit, ktorý ohlásil ešte premiér Eduard Heger, keď prevzal ministerstvo. Mali sa preveriť najmä posledné rozhodnutia Vladimíra Lengvarského pred jeho odchodom. Išlo napríklad o rozdelenie peňazí v rámci výzvy pre nemocnice z plánu obnovy. Kedy budú výsledky?

V priebehu tohto týždňa budeme vedieť prísť s informáciou, aké

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Michal Palkovič

Nemocnica Rázsochy

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie