Denník N

Podarí sa ruskej vládnucej garnitúre po Putinovom odchode očistiť?

Prezident Vladimir Putin (vľavo) a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto - TASR/AP
Prezident Vladimir Putin (vľavo) a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto – TASR/AP

Putin nie je sám, kto je „hľadaný“. Skutočným adresátom zatykačov vydaných v Haagu je ruská vládnuca trieda. Je to signál pre elity: aj keď sa prezident vymení, vy ostanete zločincami.

Autor je politológ, expert na strednú a východnú Európu, autor týždenného stĺpčeka na DW

Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý je podozrivý z násilnej deportácie detí z okupovaných území Ukrajiny. Podobné obvinenia boli vznesené aj proti Mariji Ľvovovej-Belovovej, ruskej splnomocnenkyni prezidenta pre práva detí. Veľkou otázkou je, ktorý z ďalších dvoch zatykačov vydaných v Haagu je z historického hľadiska dôležitejší.

Kde ste boli deväť rokov?

Ak ste nežili na inej planéte alebo ste sa zo všetkých síl nesnažili oddeliť od okolitého sveta, sotva vás prekvapilo, keď Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač na ruského prezidenta. Nahromadilo sa toho veľa už do roku 2014: druhá vojna v Čečensku, kde boli spáchané aj zločiny proti ľudskosti; represie na predstaviteľoch opozície v Rusku, vraždy organizované ruskými bezpečnostnými službami za hranicami a mnohé ďalšie zločiny. Ale po anexii Krymu a vypuknutí vojny v Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny sa otázka, kedy bude Putin postavený pred súd, začala pravidelne opakovať.

Som si istý, že samotného ruského prezidenta rozhodnutie súdu v Haagu neprekvapilo. Očakával ho a zároveň sa ho obával. Teraz si pravdepodobne myslí, že to potvrdzuje jeho dlhodobé podozrenie, že Západ sa ho chce zbaviť akýmikoľvek prostriedkami. Rusko sa takéhoto rozhodnutia zjavne obávalo od roku 2016, keď stiahlo svoj podpis Rímskeho štatútu, ktorým sa ustanovuje a uznáva jurisdikcia Medzinárodného trestného súdu.

Rozhodnutie ICC teda v podstate nie je žiadnou senzáciou. S výnimkou toho, že by sa dalo nazvať signálom pre prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý prišiel do Moskvy a podal si ruku s človekom, ktorý bol formálne obvinený z vojnových zločinov. Preto je nemenej zaujímavé uvažovať o podrobnostiach a dôsledkoch rozhodnutia ICC, ktoré sa mnohým teraz zdajú vedľajšie alebo druhoradé.

Prvý prezident únosca?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie