Denník N

Najprv nabúrala do obchodnej lode, potom oboplávala svet. Príbeh Jessicy Watsonovej vykresľuje dráma na Netflixe

Vo filme True Spirit Jessicu Watsonovú stvárnila Teagan Croft. Foto - Netflix
Vo filme True Spirit Jessicu Watsonovú stvárnila Teagan Croft. Foto – Netflix

Ako by ste zareagovali, ak by vám vaše dvanásťročné dieťa povedalo, že chce samo oboplávať zemeguľu? Jessica Watson mala len osem rokov, keď začala s plachtením.

Mladá Austrálčanka mala obrovskú podporu príbuzných a trénerov a aj vďaka tomu sa jej v šestnástich rokoch podarilo prekonať oceány bez prestávky a stať sa v tom čase najmladšou námorníčkou, ktorá sólovo oboplávala Zem.

Jej príbeh opisuje životopisný film True Spirit na Netflixe, ktorý vznikol na základe rovnomennej knihy.

210 dní na vode

Watsonovci mali k dobrodružstvu vždy blízko. Celé sa to začalo, keď Jessicin otec Roger predal úspešnú firmu aj dom a spoločne s manželkou Julie sa vzdali bežného života. Nechceli uviaznuť v „normálnosti“, namiesto toho hľadali zmysel v cestovaní, kempovaní a objavovaní neopozeraných miest. Päť rokov žili na kajutovom krížniku, a už keď boli ich štyri deti malé, dostávali lekcie plachtenia.

Paradoxne, Jessica nebola tým dieťaťom, ktoré by sa hrnulo do vody. Skôr len nechcela vysedávať na brehu, keď sa ostatné deti dobre bavili. Julie deťom po večeroch čítala knihu Lionheart: A Journey of the Human Spirit od nemecko-austrálskeho námorníka Jesseho Martina. Práve tá vraj vzbudila v dievčati nádej, že ak naozaj chce, môže dokázať čokoľvek.

Jej nadšenie z plachtenia bolo natoľko silné, že si už ako 12-ročná zaumienila oboplávať Zem. Sama a bez pomoci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Silné ženy

Životy žien

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie