Denník N

Sociálny geograf: Z Prahy odchádzajú mladé rodiny, vďaka cudzincom pripomína Zürich či Paríž

Martin Ouředníček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Martin Ouředníček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pre mladé rodiny s malými deťmi je bývanie v Prahe príliš drahé alebo nedostupné, hovorí sociálny geograf Martin Ouředníček z Karlovej univerzity.

Štatisticky je pritom bytov v hlavnom meste Českej republiky dosť. „Migráciu obyvateľov z Prahy za bývaním ovplyvňuje veľa cudzincov, ktorí sem prichádzajú, mnoho investičných bytov aj to, že sa začalo stavať v okolí mesta,“ vysvetľuje Ouředníček.

V rozhovore okrem iného hovorí, prečo v Prahe žije toľko cudzincov, prečo v tretine obcí okolo Prahy chýbajú školy, čo sú dediny starých žien a prečo je voľných bytov stále málo, aj keď sa rodí menej detí.

Je kríza bývania v hlavnom meste Českej republiky novinka alebo tu bolo ťažké zohnať byt aj skôr?

Kríza bývania v Prahe je permanentná, to nie je nič nové. Keď som ja napríklad na začiatku 90. rokov končil vysokú školu, už neexistovala komplexná bytová výstavba ako počas socializmu. V minulosti mladé rodiny dostali byt od štátu alebo od podniku vlastne zadarmo.

V 90. rokoch bola situácia bezvýchodisková. Neexistovali hypotéky a pri vtedajších platoch si človek na bývanie nenašetril. Riešil som to tak, že som si s pomocou rodiny postavil dom za mestom. To bola vtedy jediná možnosť, ako získať hypotéku s dvanásťpercentným úrokom.

Viem, že sa súčasná generácia sťažuje na bytovú krízu, ale ja som si vtedy pripadal, že nikdy bývať nebudem, že v ďalších desiatich rokoch nezarobím toľko, aby som si zo svojho platu zaobstaral bývanie. Vtedy sa aj postupne deregulovali nájmy a násobne rástli.

Dá sa povedať, z akých dôvodov sa dnes ľudia sťahujú mimo Prahy?

V rámci mladšej generácie sú to často ekonomické dôvody. Časť z nich však pred mestom úplne neutiekla, sú s ním stále spätí a možno zostávajú v Prahe pracovať.

Čo teda ovplyvňuje sťahovanie do Prahy alebo mimo nej?

Presné dôvody sťahovania nepoznáme, štatistici ich prestali zisťovať v roku 2004. Podľa dát je dnes najintenzívnejším procesom sťahovanie hlavne mladých ľudí na okraje alebo až za hranice mesta. Ďalej je to medzinárodná migrácia, čo je určujúci faktor, ktorý dáva do pohybu všetky ostatné procesy. A potom je to útek z miest na úplný vidiek.

Tieto tri procesy sú pre migráciu z miest a do miest kľúčové. Ľudia prichádzajúci zo zahraničia sú najsilnejšími hráčmi na pražskom realitnom trhu – a tým nemyslím tých, ktorí prichádzajú z Ukrajiny alebo zo Slovenska. Mám na mysli skutočne ekonomicky silných zahraničných, hoci dočasných imigrantov, ktorí obsadzujú hlavne centrá najväčších miest.

Foto – Ludvík Hradilek, Deník N

To však skôr hovoríme len o Prahe, možno o Brne. V ostatných mestách toľko cudzincov nie je, alebo áno?

Dvadsať percent obyvateľov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Rozhovory

Bývanie a záhrada, Svet

Teraz najčítanejšie