Denník N

Psychológ Madro: Rodičia často nevystihnú moment, keď sa dieťa potrebuje rozprávať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Psychológ a zakladateľ internetovej poradne IPčko.sk Marek Madro hovorí, že vyrastá osamelá generácia. Predpokladá, že časť z nich bude až príliš tvrdá, časť zasa príliš citlivá.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ako hovoriť s deťmi a nájsť si k nim cestu – psychológ a zakladateľ internetovej poradne IPčko.sk Marek Madro vysvetľuje, ako klásť otázky, aby deti cítili záujem rodičov a vedeli, že sa môžu zdôveriť.

V rozhovore hovorí,

  • ako často sa na nich obracajú mladí pre to, že majú samovražedné myšlienky;
  • aké signály si na deťoch všímať;
  • ako sa k dieťaťu priblížiť a aké dôležité je svojmu dieťaťu fandiť.

Ako sa dnes cítia mladí ľudia? Aké je ich duševné zdravie?

Zdá sa, že posledných desať rokov zažívajú najmä pocity osamelosti. Majú pocit, že nemajú s kým hovoriť o tom, čo prežívajú, čo sa im deje. Majú pocit, že sklamú ľudí okolo, keď sa niekto dozvie, že v niečom zlyhávajú alebo že je im ťažko. Je to nový fenomén. Mladí ľudia 11 rokov rozprávajú o osamelosti. No mení sa obsah. Posledné štyri roky hovoria o osamelosti ako o niečom, čo ak by zverejnili, tak to môže ovplyvniť ich ďalší život, ich potenciálny úspech alebo neúspech. Často hovoria, že dnes sa nehodí stretávať a rozprávať s niekým, kto sa má ťažko. Preto sa boja odsúdenia, boja sa, že sklamú rodičov, ak by sa dozvedeli, že im je ťažko alebo že prežívajú negatívne pocity. Predtým sa báli trestu za to, že sa cítia sami alebo v niečom zlyhávajú.

Aký je druhý dôvod, prečo vás kontaktujú?

Na druhom mieste v našich dátach rozprávajú o myšlienkach na samovraždu. Posledné dva roky hovoria o tom, že prežívajú niečo ako depresiu. Je im ťažko, nemajú zmysel života. Potom hovoria o vzťahoch, láske, sexe. Veľa aj o identite, nielen sexuálnej, ale že sa aj strácajú v tom, kým chcú byť, a nevedia, kam budú smerovať.

Koľko mladých ľudí hovorí s vami o samovražde?

Poskytujeme niekoľko foriem komunikácie. Najviac využívaná je chat, ktorí považujú za najanonymnejšiu formu komunikácie, čo je paradox. Potom telefón, e-mail a video. Máme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Hekeri a kyberbezpečnosť

LGBTI+

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie