Denník N

Chceme hrať, odkazujú bojkotujúci hráči. Handzuš ponúkol Nemečkovi riešenie

Michal Handzuš. Foto N – Tomáš Benedikovič
Michal Handzuš. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Je to z našej strany ústretový krok, my chceme situáciu riešiť. Teraz záleží iba na Igorovi Nemečkovi, či chce, aby sa slovenský hokej začal pozerať dopredu, alebo nie,“ konštatoval Michal Handzuš.

Stačí jeden podpis a bojkot reprezentácie najlepšími slovenskými hokejistami sa skončí. Hráči ponúkajú pod heslom „Chceme hrať“ kompromis a mierne ustúpili v spore s prezidentom hokejového zväzu Igorom Nemečkom. Stačí im, aby sa Nemeček verejne zaviazal, že do júna budú nové demokratické voľby funkcionárov. V nich by mali voliť prezidenta zväzu už iba hokejové kluby a združenia a nie zamestnanci zväzu.

Ak by to Nemeček nezariadil, podľa záväzku by mal do konca júna odstúpiť z funkcie. V memorande zverejnenom v lete požadovali hráči právny záväzok, že tak skutočne urobí. Nemeček v októbri tvrdil, že Rade SZĽH nemôže prikázať, čo majú robiť a ako voliť. Teraz hráči preto prichádzajú „len“ s požiadavkou verejného záväzku. Nemeček povedal, že záväzok podpíše.

„Som rád, že po zbytočne turbulentných mesiacoch, ktoré zažívame od júna, sa hráči rozhodli posunúť vpred. Záväzok, ktorý som dostal od hráčov a je v súlade s našim návrhom Memoranda len potvrdzuje moje slová, ktoré som povedal v septembri tohto roku,“ napísal Nemeček na webe hokejového zväzu.

Reprezentácia hrala od vyhlásenia bojkotu na dvoch turnajoch v Nemecku a vo Švajčiarsku s výbermi, kde hrali najmä nováčikovia. Skončilo sa to posledným a vo Švajčiarsku druhým miestom.

Michal Handzuš, ktorý vedie skupinu hokejistov bojkotujúcich národný tím, hovorí, že v nových voľbách a stanovách nerobili ústupky, no prišli s ústretovou ponukou. Tvrdí, že sa chceli dohodnúť už aj predtým, ale dostalo sa to do spleti paragrafov, a tak to chcú zjednodušiť. „Teraz je to už úplne jasné. Keď niekto dá verejný záväzok svojím slovom aj podpisom, už sa z toho ťažko vyvlečie. Preto sme to chceli takto riešiť.“

Znenie verejného záväzku

„Prezident SZĽH sa zaväzuje, že svojou autoritou presadí konanie mimoriadneho kongresu do konca júna 2016 tak, aby sa na tomto kongrese konali nové voľby funkcionárov SZĽH podľa nových, demokratických stanov.

Prezident SZĽH sa osobitne zaväzuje presadiť, aby právo voliť funkcionárov SZĽH patrilo len voleným delegátom hokejových klubov a združení.

V prípade, že sa takýto mimoriadny kongres a voľby podľa nových demokratických stanov neuskutočnia do konca júna 2016, prezident SZĽH sa zaväzuje, že 30. júna 2016 odstúpi z funkcie.

Hráči vítajú tento verejný záväzok prezidenta SZĽH a vyhlasujú, že sú k dispozícii reprezentačnému trénerovi.“

Naposledy vedenie zväzu a hokejisti debatovali na jeseň, odvtedy sa im podľa Handzuša predseda zväzu Nemeček neozval. Hokejisti spochybňujú jeho znovuzvolenie za predsedu hokejového zväzu, pretože volieb sa zúčastnili aj zamestnanci hokejového zväzu, teda podriadení Nemečka. Jeho protikandidát Richard Lintner aj preto vo voľbách tesne prehral.

Pod výzvu sa teraz podpísalo 48 hokejistov, v lete ich bolo viac. Nie všetci sa však chceli vzdať reprezentačných dresov, na Švajčiarskom pohári nastúpili obranca Michal Sersen a útočník Tomáš Marcinko, ktorí chceli reprezentáciu ešte v septembri bojkotovať.

„Každý sa môže slobodne rozhodnúť, momentálne to vôbec neriešime. Je tam 48 chlapcov, ktorí majú svoj názor a stoja si za ním. Je to stále veľká sila, sú tam dobrí hráči,“ vraví Handzuš.

Hokejistov podporili na webe chcemehrat.sk aj šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich, novinár Marián Leško, futbalista Marek Hamšík, ombudsmanka Jana Dubovcová, filozof Fedor Blaščák a ďalší.

 

Záleží nám na budúcnosti hokeja

Rozhodnutie osloviť Igora Nemečka vysvetlil Michal Handzuš nasledovne:

„V týchto dňoch fandíme všetci chalanom z juniorskej reprezentácie. Držíme im palce, aby sa im zasa raz podarilo nadviazať na najväčšie úspechy slovenského hokeja a aby priniesli radosť hokejovým fanúšikom, ktorí ich budú na ich ceste šampionátom pozorne sledovať a povzbudzovať. Vieme, že reprezentovať Slovensko je jeden z najkrajších momentov hokejovej kariéry, a vždy sme to robili naplno a so cťou. Aj preto bolo pre nás veľmi ťažké vyhlásiť reprezentačný bojkot, ale inú možnosť sme nemali. Záleží nám na budúcnosti slovenského hokeja, záleží nám na takom fungovaní hokejového zväzu, ktorý sa riadi základnými pravidlami fair-play a neúnavne pracuje na zlepšení stavu hokeja na Slovensku. Bojkotom trpia hráči aj fanúšikovia, no jedine funkcionári ho môžu ukončiť. My, hráči, chceme hrať, no nemôžeme súhlasiť s neurčitými prísľubmi do neurčitej budúcnosti. Preto predkladáme prezidentovi SZĽH Igorovi Nemečkovi ústretovú ponuku, ako túto situáciu rýchlo a jednoducho vyriešiť.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie