Denník N

Aj liečebné konope rozosmejú

Na Slovensku je všetka diskusia o konope v plienkach, ale to sa do niekoľkých rokov zmení.

Dal som sa u nás v krčme do reči s Američanom, ktorý si vzal susedku a pravidelne sem prichádza na Vianoce. Veľmi úspešne sa živí ako právnik vymáhaním odškodného a občas si zapáli marihuanu. V jeho domovskej Floride síce ešte nie je legálna, ale políciu to zaujíma čoraz menej.

Dostali sme sa však do zaujímavého sporu. Michael sa ma snažil presvedčiť, že konope na liečebné účely, na rozdiel od marihuany od dílera, nemajú žiadne psychoaktívne účinky. Teda že sa po nich človek „nezhulí“. V tej chvíli mi došlo, že si to asi myslí veľa ľudí, a nielen v Amerike. Pritom realita je taká, že liečebné konope majú v podstate rovnaké účinky ako kytička zo záhradky, po ktorej sa smeje celá rodina.

Podobne som zaskočil kolegyňu, ktorá namiesto mňa musela bežať na tlačovku s ministrom zdravotníctva. Zvolal ju práve pre konopu. Kolegyňa sa domnievala, že liečebné konope sú nejaká tabletka alebo tinktúra, prípadne niečo. Vôbec netušila, že v umelohmotnej fľaštičke, popísanej latinským názvom, nie je nič iné než sušené zelené kvety. Úplne rovnaké ako z kvetináča od nelegálnych pestovateľov. Rozdiel je, samozrejme, v kvalite, biologickej čistote a schválenej odrode. A tiež v cene. Gram konopy z lekárne stojí v Česku približne 11 eur.

Na Slovensku je všetka diskusia o konope v plienkach, ale to sa do niekoľkých rokov zmení. Rovnako ako v Amerike, kde v roku 1969 schvaľovalo použitie marihuany na liečebné účely 12 percent respondentov. Dnes je to 77 percent a konope sú legálne v 21 štátoch. Napríklad v Colorade dosiahol vlani obrat obchodu s marihuanou 700 miliónov dolárov, z toho polovica na rekreačné použitie. Teda na činnosť, za ktorú v iných krajinách a tiež na Slovensku môžu ísť ľudia do väzenia.

V Česku za fajčenie konopy už nikto za mrežami neskončí a vďaka silnému lobingu rôznych konopných aktivistov je táto droga stále viac tolerovaná. Zväz pacientov za liečebné konope dokonca minulý týždeň podal príslušnému úradu návrh, aby liečbu kanabisom začala platiť poisťovňa.

Takmer v rovnaký deň navyše v Prahe vznikol Medzinárodný inštitút pre štúdium konopy a súkromný investor z USA doň vložil 20 miliónov dolárov! Česko sa tak môže stať dôležitým európskym výskumným centrom tejto drogy.

A dôvod tlačovej konferencie českého ministra zdravotníctva? Zvolal ju pre to, aby po výpadku softvérovej podpory evidencie omamných látok umožnil pacientom získať konopu na obyčajný papierový recept. Minister to myslí s pacientmi dobre. Určite však dobre pozná aj prieskumy, podľa ktorých Česi užívanie lekárskej konopy jednoznačne podporujú.

Možno by nebolo od veci urobiť rovnaký prieskum na Slovensku. To už by politikov mohlo zaujímať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie