Denník N

Bola to falošná správa, no polícia aj tu naráža na prokuratúru

Autor je publicista

Polícia sa ešte v septembri minulého roku v súvislosti s výrokmi o vojenskom cintoríne v Ladomirovej vyjadrila na sociálnej sieti, že „veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Igor Bratčikov klame“. Správu, ktorú šírilo ruské veľvyslanectvo, zároveň označila za hoax.

Vyšetrovanie ukázalo, že nič také, čo podsúvala ruská ambasáda a čo následne naznačoval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, sa nestalo. Vyšetrovateľ nezistil konanie, ktoré by bolo trestným činom. Alebo inak, odstránenie betónových obrúb nie je trestný čin a nedošlo k hanobeniu hrobov ani k ich ničeniu.

Polícia však narazila na prokuratúru a prípad presunuli do Prešova. Vraj pre personálnu poddimenzovanosť svidníckej okresnej prokuratúry. Zvláštne, že je to problém až vtedy, keď vyšetrovatelia prišli so známymi závermi. S nádychom irónie by sme mohli povedať, že to pre prokuratúru musí byť mimoriadne náročný prípad.

Žilinka tvrdil, že na vojenskom cintoríne v Ladomirovej leží 270 ruských vojakov. Na webovej stránke Pamiatkového úradu SR bol v septembri minulého roka uverejnený odborný článok o vojenskom cintoríne v Ladomirovej. Podľa toho počet obetí nie je jednoznačný, jeden údaj hovorí o 270 obetiach, iný o 282 obetiach. To však nie je podstatné.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Maroš Žilinka

Komentáre

Teraz najčítanejšie