Denník N

V globálnom trezore plodín uprostred Arktídy je aj vyše tisíc vzoriek zo Slovenska

Exteriér svetového úložiska Svalbard Global Seed Vault (SGSV) pri meste Longyearbyen. Foto - R. Hauptvogel, NPPC
Exteriér svetového úložiska Svalbard Global Seed Vault (SGSV) pri meste Longyearbyen. Foto – R. Hauptvogel, NPPC

Do takzvaného „trezoru súdneho dňa“ možno nahliadnuť vďaka novej virtuálnej prehliadke. 

Ak by autori apokalyptického filmu zvažovali, kam umiestniť budovu, ktorá má pomôcť zachrániť ľudstvo, asi by zvažovali aj miesto, na ktorom takáto stavba naozaj stojí.

Globálny trezor semien, ktorý bol vybudovaný na ochranu svetových zásob potravín pred katastrofami, je zasadený do arktického permafrostu na nórskom ostrove Špicbergy.

Útroby miesta prezývaného aj „trezor súdneho dňa“ skladujú viac ako milión vzoriek pôvodných aj vyšľachtených semien z takmer všetkých krajín sveta. V prípade potreby by sa z nich dali obnoviť zásoby mnohých odrôd strukovín, hľúz, ryže, obilnín či zeleniny.

Virtuálna prehliadka

Budova trezora, ktorá je takmer 150 metrov hlboká a šesť metrov vysoká, je pre verejnosť neprístupná, čo bolo roky živnou pôdou aj pre rôzne konšpirácie. Podľa niektorých vraj boli v jej útrobách napríklad tajné laboratóriá, v ktorých vedci skúmali, ako nastoliť potravinovú nadvládu vybraných krajín.

Teraz sa dovnútra môžete pozrieť aj sami a netreba kvôli tomu ani preletieť Severný ľadový oceán. Pri príležitosti 15. výročia vzniku projektu vytvorili jeho prevádzkovatelia virtuálnu prehliadku, ktorá vás budovou prevedie.

„Virtuálna prehliadka dáva každému možnosť nahliadnuť dovnútra. Myslíme si, že ide o všeobecnú otázku transparentnosti a zodpovednosti voči širšej verejnosti,“ povedal pre denník Guardian Stefan Schmitz, výkonný riaditeľ neziskovej organizácie Crop Trust, ktorá spolu s nórskymi úradmi trezor prevádzkuje.

„To, čo je zabezpečené vnútri trezoru, je jedným z najdôležitejších globálnych verejných statkov, ktoré na Zemi máme. Musíme ich však chrániť, zabezpečiť a uistiť sa, že budú zachované naveky,“ dodáva Schmitz s tým, že klimatická kríza, strata biodiverzity, prírodné katastrofy a konflikty čoraz častejšie destabilizujú naše potravinové systémy.

Ak sa na virtuálnu polcestu medzi Európou a severným pólom vyberiete, v trezore narazíte na krabice so slovenskými vzorkami.

Zima, polárne medvede a žiadne zemetrasenia

V rámci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie