Denník N

Každý nad nami nevyhrá 5:0, mentalita sa zmenila. Prečo je aj Luxembursko pre Slovensko ťažkým súperom

Radosť luxemburských hráčov po výhre 2:1 nad Slovenskom v prípravnom futbalovom zápase 9. februára 2011 v Luxemburgu. Foto – TASR/Martin Baumann
Radosť luxemburských hráčov po výhre 2:1 nad Slovenskom v prípravnom futbalovom zápase 9. februára 2011 v Luxemburgu. Foto – TASR/Martin Baumann

Situácia v Luxembursku je iná ako v minulosti, keď bolo v národnom tíme iba zopár profesionálov.

Keď sa brankár Newcastlu United Martin Dúbravka objavil cez víkend na reprezentačnom zraze na tlačovej konferencii, upozornil na dôležitú vec. Aj keď slovenská futbalová reprezentácia začína kvalifikáciu na Euro 2024 vo štvrtok o 20.45 h v Trnave proti Luxembursku, nemusí to byť žiadne ľahké víťazstvo.

„Myslím si, že netreba podceniť žiadneho súpera. Luxemburčania sú momentálne vyššie ako my, určite by som nás nepasoval do úlohy favorita. Ale bude to na nás a chceme potešiť divákov,“ povedal. Komplikáciou pre Slovensko je takisto absencia Milana Škriniara, ktorého trápia problémy s chrbtom.

Od zverencov trénera Francesca Calzonu sa očakáva zisk troch bodov. Ak sa chcú dostať medzi najlepších v Európe, tímy ako Luxembursko musia porážať. Treba si však uvedomiť, že Dúbravkov výrok nie je žiadnym klišé: Luxembursko sa totiž v priebehu posledných rokov výrazne zlepšilo.

Kvalitatívne nie je „vyššie“ ako Slovensko, ale papierovo áno: pri žrebovaní kvalifikácie sa totiž ocitlo vo štvrtom výkonnostnom koši, zatiaľ čo Slovensko až v piatom. Nasadzovanie však nezáviselo od rebríčku FIFA, ale najmä od výsledkov v Lige národov, čiže vychádzalo z menšej vzorky zápasov.

Luxembursko však už dávno nie je mužstvom, pri ktorom je kvalitatívny rozdiel len otázkou skóre. Favoritov dokáže trápiť a aj nad nimi vyhrávať. Minulý rok doma remizovalo s Tureckom (3:3) aj Maďarskom (2:2) a dvakrát vyhralo nad Litvou. V kvalifikácii na MS 2022 zvíťazilo v Írsku (1:0) a aj dvakrát s Azerbajdžanom.

Okrem toho dokáže vychovávať šikovných hráčov a sníva o premiére na veľkom turnaji.

Od zverencov trénera Francesca Calzonu (na snímke) sa očakáva zisk troch bodov. Foto – TASR

Môžeme niečo dokázať

Luxembursko je na vzostupe. Novinár Dan Elvinger z denníka Luxemburger Tageblatt rozpráva, že fanúšikovia stále tento tím nesprávne podceňujú. „Myslím si, že jediný spôsob, aby si ľudia uvedomili, že každý nad nami nevyhrá 5:0, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

futbalová reprezentácia

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie